Zlatni tuljan ili kanadska žutika, Golden Seal

2 minutes, 56 seconds Read

Zlatni tuljan ili kanadska žutika je jedna od visoko rankiranih lekovitih biljaka koja je korištena od davnina pre nego što je medicina dokazala njene zdravstvene benificije. Ovu biljku su godinama unazad koristili primitivni američki Indijanci.Ova biljka ima mnoge karakteristike a najčešće se koristi kao prirodni antibiotik i kao anti-virusni agens.
Od davnina pa do dana današnjeg, kanadska žutika, hydrastis canadensis se koristi za lečenje sledećih simptoma i oboljenja:

 1. Oticanja usana i očiju
 2. Rana od herpesa i drugih virusnih infekcija
 3. Čir usta i usana
 4. Bolesti koje zahvataju desne
 5. Lečenje uboda insekata i antiparazitsko delovanje
 6. Lečenje groznice
 7. Lečenje raznih upala vagine
 8. Infekcije jetre
 9. Lečenje čira na žeudcu
 10. Upale sluzokože debelog creva
 11. Malarije
 12. Oboljenja poput kandide
 13. Regulacija nivoa šećera u krvi zbog toga što ova biljka sadrži prirodni insulin
 14. Koristi se kao laksativ

Zahvaljujući svojim kvalitetima, kanadska žutika je veoma zastupljen kod praktičara alternativne medicine u cilju upravljanja mnogim vrstama malignih tumora, a to su sledeći:
Kancer želudca
Jedan od glavnih uzročnika nastanka maligniteta želudca je mikrob zvani Heliko bakterija, koja se sakuplja i živi u sluzokoži želudca i koja se održava izvan delovanja želudačne kiseline. Ova bakterija stvara neprijatnosti poput povišene želudačne kiseline, lezije sluzokože pa čak i malignih oboljenja. Kandska žutika zajedno sa bizmutom se koristi za ubijanje ovog mikroba koji je u mnogo slučajeva izvror nastanka kancer želudca. Umanjenjem koncentracije bakterije i njenim lečenjem se umanjuju i uslovi potrebni za dalji razvoj kancera želudca.
Kancer debelog creva
Evropljani su stekli znanje o delovanu ove magične biljke od strane nekoliko etničkih grupa koje su iz Amerike došle u Evropu i za kratko vreme su počeli da primenjuju kanadsku žutiku ka deo tretmana za lečenje debelog creva.
Malignitet dojke
Berberin i kanadska žutika generišu zastoj ćelijskog ciklusa i programirane ćelijske smrti kod malignih ćelija. Berberin koji sadrži kanadska žutika inhibira rast maligniteta dojke više nego što čini hemoterapijski lek doksorubicin.
Malignitet mozga
Alkaloidi berberina imaju antikancerogeno svojstvo na ćelije raka mozga. Izvršena su ispitivanja na raznim tipovima maligniteta mozga u kojima je davano 150 mcg/ml i dokazano je da je ukupan zbir uspešnosti ovog preparata zaključen sa 91% uništavanja ukupne mase maligniteta. Poređenja radi, karmustin hemoterapija ima stopu uništavanja maligniteta od samo 41%.
Trenutno su istraživanja u toku. U mnogim zemljama širom sveta se ispituju sposobnosti ovog misterioznog leka u lečenju raznih vrsta raka.
Kanadska žutika je mala biljka sa čekinjastom stabljikom i sa nekoliko nejednakih listova, minijaturno cveće koje nalikuje malini. Njen koren je žute ili braon boje. Ova biljka se može naći na čistim mestima u divljini, posebno u senci nekog većeg drveta.
Ova biljka sadrži jedinjenje poznato kao Berberin koje ubija mnoge vrste mikroba. Ovo jedinjenje ubija mikrobe koji izazivaju gljivične infekcije i mikrobe koji izazivaju proliv.  Ova supstanca može da poveća moć belih krvnih zrnaca, što takođe utiče na infekcije i jača otpor organizma. Berberin je lek za helikobakteriju. Ova biljka se koristi pored tradicionalne idnijanske medicine i u konvencionalnoj kineskoj medicini. Pacijenti koji pate od srčanih bolesti, hipertenzije ili bolesti jetre trebaju da traže savet od zdravstvenog radnika pre upotrebe ove biljke.
Ova biljka može imati interakciju sa nekim lekovima kao što su ciklosporin, digoksin, tetraciklin, razređivačima krvi, nekim lekovima za hemoterapiju i lekovima za lečenje HIV-a.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts