hidrogen peroksid

Zaboravljeni kućni lek hidrogen peroksid

7 minutes, 34 seconds Read

Verovatno ćete hidrogen peroksid pronaći kako stoji u ormariću za lek ili kozmetičkoj torbici. Često se koristi za dezinfekciju rana. Kombinaciju kiseonika i vodonika koriste i frizeri, jer je to uobičajeno sredstvo za osvetljavanje kose. Ali postoje mnoge druge neverovatne upotrebe ovog često zaboravljenog kućnog leka. Neke od njih ću vam predstaviti u ovom postu.

Hidrogen peroksid – opšte informacije hidrogen-peroksid se proizvodi gotovo 200 godina i dobro je poznat domaći lek, poznat i pod hemijskim nazivom H2O2. Kao i kod mnogih jednostavnih rešenja, s vremenom se sve više zaboravlja, poput čudotvornih lekova sode bikarbona i sode. Veoma je efikasan, jeftin i ako se pravilno koristi, ne pokazuje nikakve neželjene efekte. Razblaženi vodonik-peroksid od tri procenta je veoma jeftin u apotekama ili dostupan u drugim prodavnicama. Uštedite nešto novca kupujući rastvore sa većim procentom koje sami razblažite vodom pre upotrebe.

Oprez: Čak i ako rastvor sadrži samo 3-10% vodonik-peroksida, važno je prema njemu postupati s poštovanjem. Izbegavajte kontakt sa očima, ne konzumirajte ga oralno, kada se nanosi na delove tela, koristite samo rasrđen oblik i prema uputstvu za upotrebu! Ne zaboravite na zaštitnu odeću kao što su rukavice i naočare za veće koncentracije.

Vodonik-peroksid kao sredstvo za čišćenje

čiste krpe

U domaćinstvu hidrogen peroksid možete koristiti za dezinfekciju posuđa, površina i hrane. Mnoge od ovih metoda čišćenja takođe dobro funkcionišu sa sirćetom.

Nekoliko primera:

1. Drvena daska za seckanje pravo je leglo bakterija. Možete je dobro i temeljito očistiti sa H2O2 bez štetnih hemikalija.

2. Povrće se naročito temeljito čisti od bakterija 3% rastvorom hidrogen-peroksida. Jednostavno sipajte rastvor u bočicu sa raspršivačem, poprskajte povrće i operite hladnom vodom nakon 5 minuta.

3. Da li vaša sunđer ili krpa smrde? Pomiješajte hidrogen peroksid sa  toplom vodom, umočite krpu ili sunđer i temeljito ih isperite nakon 15 minuta.

4. Vodonik-peroksid je odličan za čišćenje i dezinfekciju radnih površina u kuhinji. Jednostavno ga naprskajte, pustite da odstoji dva minuta, obrišite, gotovo!

5. Dvadeset do trideset minuta pre nego što očistite toalet, ulijte malo vodonik-peroksida u VC školjku i pustite da odstoji tako. Zatim čistite kao i obično.

6. Kada čistite frižider, takođe ga prskajte H2O2. Ne utiče samo na čistoću, već uklanja i bakterije i ponekad dosadan miris frižidera.

7. Da li u kupaonici imate pljesni? I ovde vodonik-peroksid dobro radi. Nanesite, obrišite i gadne buđi više nema.

Uklanjanje mrlja hidrogen peroksidom

Vodonik-peroksid ne samo da izbeljuje kosu, već i tekstil. Zbog toga je posebno pogodan za uklanjanje mrlja.

Važno: Svaka tkanina je drugačija, prvo testirajte na neupadljivom mestu i posmatrajte rezultat.

8. Najlakši način da se rešite mrlja od crvenog vina je da napravite mešavinu H2O2 i tečnosti za pranje  i nanesete je na mrlje. Ostavite da deluje kratko, obrišite čistom krpom i isperite toplom vodom.

9. Mrlje od dezodoransa tretirate na isti način, samo od dva dela hidrogen peroksida i jednog dela tečnosti za pranje. U ovom slučaju, ostavite da odstoji sat vremena, a zatim ga isperite hladnom vodom.

10. Hidrogen-peroksid se nanosi nerazređen na mrlje od krvi i tretman će možda morati da se ponovi dva ili tri puta. Budite pažljivi kada ovo radite, jer je ovo sredstvo za beljenje i kao rezultat može da izbeliobojene tkanine

H2O2 pomaže u zdravlju i lepoti

11. Da biste noktima vratili prirodnu boju i sjaj, umočite vatu u 3% rastvor vodonik-peroksida i istrljajte ih.

12. Vodonik-peroksid je takođe pogodan kao zamena za dezodorans. U atomizeru možete prskati 3% rastvor direktno ispod pazuha. U toplim danima u rastvor možete dodati malo sode bikarbone ili ga utrljati ispod pazuha da biste povećali efekat.

13. Za većinu kožnih bolesti, lečenje do 3% rastvora vodonik-peroksida deluje umirujuće i lekovito. Akne, ekcemi, herpes, gljivice na koži, ujedi insekata i većina drugih zapaljenskih bolesti kože mogu se efikasno lečiti rastvorom.

14. Ako želite da imate belje zube i izbegnete zadah iz usta, pomešajte 3% vodonik-peroksid i vodu u jednakim delovima i koristite ih kao sredstvo za ispiranje usta. Oprez: ne gutati! Nakon nekog vremena imat ćete primetno bjelje zube, a bakterije u ustima odgovorne za zadah iz usta se nežno smanjuju. Možete i sami da napravite ovu jeftinu vodicu za usta.

15. Najbrži i najefikasniji način za zaustavljanje krvarenja iz nosa je upotreba vate umočene u 3% rastvor.

Antivirusno dejstvo

Kao rastvor za ispiranje grla, hidrogen peroksid, na primer, ubija viruse i bakterije u grlu. I tako takođe pomoći protiv upale grla i prehlade.

Hidrogen-peroksid (H2O2) čisti infekcije, smanjuje bol i detoksifikuje telo. Deluje kao prirodno i netoksično dezinfekciono sredstvo i poput ozona ubija patogene oksidacijom.

Hidrogen peroksid za posekotine i infekcije

Hidrogen peroksid deluje kao prirodni antiseptik. Čisti rane, uklanja mrtva tkiva i štiti od infekcije. Takođe pomaže u zaustavljanju malih krvarenja i pomaže u procesu zarastanja.

Stavite 3% rastvora hidrogen peroksida na vatu i pritisnite ga na posekotine ili infekcije 5 do 10 minuta i nanosite tako dva puta dnevno.

Hidrogen peroksid protiv atletskog stopala

Hidrogen peroksid pomaže u uklanjanju gljivičnih infekcija i zaustavljanju njihovog širenja. Ako imate atletsko stopalo, jednostavno pomešajte istu količinu hidrogen peroksida sa vodom i napunite je u bočicu sa raspršivačem i njome prskajte stopala i prste svake večeri i pustite da se osuše.

Hidrogen peroksid za infekcije sinusa

Antibakterijski i antivirusni efekti hidrogen peroksida pomažu u lečenju sinusnih infekcija. U kombinaciji sa vodom, hidrogen peroksid se može koristiti kao prirodni sprej za nos. Jednostavno pomešajte 1 kašiku 3% hidrogen peroksida u šolji sa filtriranom vodom i sipajte u bočicu za nos. Koristite sprej za nos nekoliko puta dnevno.

Hidrogen peroksid za akne

čićenje lica vodonik peroksid

Hidrogen peroksid deluje protiv bakterija na koži koje izazivaju akne i podržava proces zarastanja bubuljica. Takođe čisti mrtvu kožu i štiti od daljih infekcija.

Da biste ga koristili, jednostavno stavite 3% rastvor hidrogen peroksida na pamučnu vatu i koristite je za čišćenje kože jednom ili dva puta nedeljno.

Vodonik-peroksid prirodno pomaže omekšavanju i uklanjanju žuljeva i kurjih očiju.

Vodonik-peroksid za žuljeve i kurje oči

Za upotrebu: pomešajte ¼ šolje 3% rastvora hidrogen peroksida sa ¼ šolje sode bikarbone i 4 šolje tople vode i potopite stopala u ovaj rastvor 10 minuta. Zatim isperite čistom vodom i uklonite natopljeni žulj kamenom.

Hidrogen peroksid za ušni vosak

Penasta svojstva hidrogen peroksida pomažu u uklanjanju voska i ostataka iz ušnog kanala. Takođe deluje antibakterijski i pomaže protiv infekcija uha.

Jednostavno pomešajte istu količinu tople vode sa 3% rastvora hidrogen peroksida i sipajte je u pipetu. Nagnite glavu na jednu stranu i kapnite nekoliko kapi rastvora u uho. Pustite da rastvor deluje 3 minuta, a zatim nagnite glavu na suprotnu stranu, tako da opušteni vosak mogao izaći. Ponovite postupak sa drugim uhom.

Vodonik peroksid kao sredstvo za čišćenje

Ploče stolova i radne površine mogu se prirodno očistiti vodonik peroksidom ili hidrogenom. Ubija bakterije, salmonelu i ostavlja svež miris.

Za upotrebu: Istu količinu vode pomešajte sa 3% rastvora vodonik peroksida i napunite u bočicu sa raspršivačem. Raspršite rastvor na čistu krpu i koristite ga za dezinfekciju ploča stola, dasaka za rezanje, kuhinjskih ormarića, frižidera, toaleta, podova, pločica i kutija za doručak.

Ogledala se takođe mogu očistiti bez tragova pomoću vodonik peroksida. Jednostavno prskajte smešu vode i vodonik peroksida na ogledalo, a zatim obrišite papirnim ubrusom.

Napomena: Jabukov sirćet se može dodati u drugu bočicu sa raspršivačem kako bi se povećala efikasnost vodonik peroksida. Kombinacija oba proizvoda deluje kao snažno dezinfekciono sredstvo.

Hidrogen poboljšava rast biljaka

Kada pada kiša, ozon (O3) se suspenduje u atmosferi. Kada voda (H2O) padne, dodatni atom kiseonika se apsorbuje iz atmosferskog ozona, stvarajući vodonik peroksid (H2O2). To je jedan od razloga zbog kojih od kišnice brže rastu biljke.

Da bi se biljkama pomoglo da brže rastu, seme biljaka može biti natopljeno vodonik peroksidom da bi simuliralo kišnicu. Ovo će takođe pomoći uklanjanju spora gljivica i ubrzanju klijavosti. Jednostavno pomešajte 30 ml vodonik peroksida sa 2 šolje vode i potopite seme biljke u njega preko noći.

Pored toga, uzgajane biljke između njih mogu se prskati mešavinom vode i hidrogena. Jednostavno pomešajte 1 deo vodonik peroksida sa 32 dela vode i sipajte u bočicu sa raspršivačem.

Sva ova pozitivna svojstva su dobri razlozi za integraciju vodonik peroksida u vaš svakodnevni život. Učinak nege i čišćenja vrlo pozitivno dugoročno deluje na naše zdravlje i blagostanje.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *