Veštački bubrezi će zameniti dijalizu za samo dve godine

1 minute, 44 seconds Read

Ne mogu uvek prirodni preparati da budu dovoljni za neke bolesti i medicinska stanja koliko god oni uspešni bili, samo medicina i medicnska tehnologija mogu da pomognu u takvim slučajevima kao što je u slučaju dijalize bubrega. Bez dijalize, pacijent nebi preživeo a svakodnevne dijalize čine život nepodnošljivim do transplantacije bubrega. Do danas nije bilo drugog rešenja.

Najnovim naučnim izumom medicinska tehnologija je obogaćena za jedan novi uređaj i to sve zahvaljujući Univerzitetu Kalifornija u San Francisku i njegovim naučinicima. Uređaj se zove bionički bubrezi i sa njim se mogu zameniti oštećeni bubrezi.

Prvi bionički bubrezi mogu biti ubačeni i priključeni na organizam veoma jednostavnim operativnim zahvatom. Trenutna ispitivanj pokazuju da ovi bubrezi predstavljaju savršenu zamenu za oštećene bubrege. Bionički bubrezi su povezani sa srcem putem nekoliko mikročipova a prečišćavaju toksine na isti način kako to rade i normalni bubrezi.

Članovi tima istraživača Šuvo Roj i Vilijam H Fisel su izjavili da ovaj pronalazak daje nadu milionima onih koji pate od bolesti bubrega i koji koriste dijalizu.

Glavna tehnologija bioničkog bubrega je mikročim napravljen od silikonske nanotehnologije koji funkcioniše slično kao mikroelktronika koriščena u računarima. Mikročipovi su veoma pristupačne cene i odlični su filteri. Svaka jedinica će imati oko 15 mikročipova koji su izgrađeni u slojevima i oni će delovati kao platforma na kojoj se razvijaju žive ćelije bubrega koje će rasti u filteru svakog mikročipa. Ove ćelije će imati aktivnost živog bubrega.

Glavni izazov je bio kako kako propustiti krv kroz uređaj da ne dođe do njenog zgrušavanja ili oštećenja mašina. Biomedicinski inžinjer Amanda Baks je koristeći dinamički fluid uspela da izbegne oštećenja u veštačkim bubrezima.
Ovim izumom se unapređuje istraživanje proizvodnje veštačkih organa koji će pomoći milionima ljudi da kvalitetnije žive i da problemi njihovog organizma nestanu zauvek.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts