taheebo čaj

Taheebo čaj u borbi protiv kandide i zapaljenja

10 minutes, 39 seconds Read

Taheebo čaj je poreklom iz Južne Amerike, gde se godinama koristi za lečenje širokog spektra stanja. Postoje izveštaji o medicinskim korišćenjima taheebo čaja iz 1873. godine. Taheebo, poznat i kao Tabebuia avellanedae, je drvo iz porodice Bignoniaceae sa izuzetno tvrdim drvetom; njegovo ime je portugalska reč za „luk“, što je odgovarajući termin jer je ovo drvo zapravo korišćeno od strane južnoameričkih Indijanaca za izradu lovačkih lukova a poznato je još pod nazivima Pau D’arco i Ipe roxo.

Kora drveta se koristi spolja i interno za lečenje artritisa, bolova, upale prostate, groznice, dizenterije, čireva i različitih karcinoma. Jedan od najlakših načina upotrebe taheeba jeste konzumiranje čaja napravljenog od unutrašnje kore ili primene čaja direktno na kožu.

Taheebo je zimzeleno drvo čiji cvetovi su roze boje. Postoji skoro 100 vrsta taheeba, ali samo nekoliko može da se pohvali visokim kvalitetom. Osim toga, potrebno je biti izuzetno vešt u sakupljanju da bi se odabrale najefikasnije vrste. Lekoviti deo drveta je kora, posebno unutrašnja obloga kore, koja se zove phloem. Nažalost, mnoge kompanije koriste celu koru, koja takođe sadrži mrtvo drvo, a to naravno razređuje aktivnost materijala.

Naučnici su identifikovali dve aktivne hemikalije u taheebu i to su naftokinoni, tačnije lapahol i beta-lapahon. Ove hemikalije imaju moć da ubijaju bakterije, gljivice, viruse i parazite. One takođe beleže i anti-inflamatorna svojstva koja su važna u lečenju zdravstvenih stanja kao što je osteoartritis.

Nutritivne činjenice vezane za taheebo čaj

teheebo drvo cvetovi
Teheebo drvo cvetovi

Taheebo čaj sadrži nekoliko jedinjenja, uključujući kvinoide, benzenoide i flavonoide. Ova jedinjenja su pokazala biološku aktivnost protiv štetnih organizama. Taheebo takođe ima značajnu količinu lapahola koji potiče iz stabla drveta. Prema američkom Ministarstvu za poljoprivredu, poznato je da je lapahol otrovan i otporan na gotovo sve vrste štetnih organizama.

Studija iz 2005. objavljena u Oncology Reports otkrila je da lapahol ima veliki potencijal u borbi protiv metastaza, odnosno, širenja kancera ili drugih bolesti od jednog organa do drugog. Metastaza je glavni proces odgovoran za smrt kod pacijenata obolelih od raka, a nedavna istraživanja koja uključuju lapahol su obećavajuća.

Lapahol se takođe koristi za njegove antioksidativne i antimikrobne efekte, ali neka istraživanja sugerišu da visoke doze ovog jedinjenja mogu dovesti do opasnih neželjenih efekata, kao što je reproduktivna toksičnost. Taheebo takođe sadrži još jednu hemikaliju nazvanu beta-lapahone, koja je takođe pokazala toksičnost za štetne organizme, slično lapaholu.

Još jedan snažan element taheeba je selen, antioksidant koji uklanja slobodne radikale koji oštećuju ćelije i izazivaju bolest. Selen je izuzetno vitalan mineral za ljudsko telo; neke prednosti selena uključuju njegovu sposobnost da poveća imunitet, učestvuje u antioksidativnoj aktivnosti koja brani telo od oštećenja i zapaljenja slobodnih radikala i igra ključnu ulogu u pokretanju metabolizma.

Prema istraživanju Fakulteta zdravlja i medicinskih nauka Univerziteta u Suriju, konzumiranje puno prirodnog selena ima pozitivne antivirusne efekte, od suštinskog je značaja za uspešnu mušku i žensku plodnost i reprodukciju, plus smanjuje rizik od raka, autoimunih i bolesti štitne žlezde. Nizak status selena je povezan sa povećanim rizikom od smrtnosti, lošim imunološkim funkcijama i kognitivnim padom.

Sedam prednosti taheebo čaja

taheebo drvo slika

Smanjuje bol

Istraživanje pokazuje da taheebo čaj ima moć da prirodno smanji bol kod pacijenata koji boluju od raka i drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja. Ima sposobnost da smanji bol povezan sa nekoliko vrsta karcinoma, naročito raka prostate, jetre ili dojke. Bol usled artritisa se smanjuje nakon konzumiranja taheebo čaja.

U okviru istraživanja koje je sprovedeno 2001. godine i koje je objavljeno u BMC Pharmacology, ispitivana je mogućnost redukovanja bola ovim čajema i njegova mogućnost u smanjenju oteklina, što je mereno eksperimentalnim modelima kod miševa kod kojih je izazivan bol stimulisan nervnim ćelijama. Vodeni ekstrakt kore, koji je dostupan u tri različite koncentracije, smanjio je senzorski proces koji obezbeđuje signale koji dovode do bola.

Bori se protiv kandide

Taheebo pomaže telu da se bori sa kandidom na prirodan način. Kandida, poznata i kao kandidijaza, jeste uobičajena gljivična infekcija koja može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, od bolnog grla do ozbiljnih stomačnih problema. Telo normalno proizvodi gljivice u ustima, vagini, rektumu i digestivnom traktu te u normalnim količinama ona je potpuno bezopasna; međutim, ukoliko se prirodna pH ravnoteža tela poremeti, simptomi prekomerne količine kandide mogu brzo da postanu van kontrole.

Ako bolujete od glavobolja, nemogućnosti koncentriranja, hiperaktivnosti, sindroma hroničnog umora, zavisnosti od šećera i stomačnih problema, možda patite od prekomerne proizvodnje gljivica i kandide. Uobičajeni simptom je kandidijaza, odnosno preplavljivanje gljivica u ustima ili vagini. Ako se ne leči, kandidijaza slabi imunološki sistem – omogućavajući ozbiljnijim bolestima napad na organizam.

Smanjuje upale

Prekomerno aktivni imuni sistem rezultira poplavom tela odbrambenim ćelijama i hormonima koji oštećuju tkiva. Toksini iz hrane i životne sredine nakupljaju se u organizmu, što dovodi do toga da imunološki sistem bude visoko reaktivan pa dolazi do upale, što je u osnovi većine bolesti. Smanjivanjem zapaljenja u telu izbegavate ozbiljna zdravstvena stanja kao što su astma, artritis, Kronova bolest, Alchajmerova bolest, kancer, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, visok krvni pritisak, visok nivo holesterola i Parkinsonova bolest.

Studija iz 2014 objavljena u The Journal of Toxicological Sciences utvrdila je da je taheebo povećao ekspresiju gena Nrf2 – ciljnog gena u crevima. Nrf2 je protein koji reguliše ekspresiju antioksidativnih proteina koji štite od oksidativnog oštećenja izazvanog povredama i upalom. Rezultati ove studije pokazuju da aktivacija Nrf2 može dopuniti pozitivne efekte taheebo čaja, posebno u crevima  koja mogu biti ozbiljno pogođena zapaljenjem.

Leči ulceracije

Ulceracije su opekotine koje se formiraju u oblogu gornjeg dela gastrointestinalnog trakta. Kada se javljaju u stomaku, naziva se gastrični ulkus. Ako se formiraju u prvom delu tankog creva, duodenumu, oni se nazivaju duodenalni ulkusi.

Bolesti peptičnog ulkusa počinju kada slabost u stomaku ili crevnoj podlozi dozvoljava kiselini da stvori eroziju ili bol u oblogu. To je najčešći tip stomačne bolesti, prema Američkom udruženju gastroenterologa. Ulceracije su uzrokovane povećanjem stomačne kiseline izazvane stresom, lekovima, načinom ishrane, pušenjem, alkoholom ili prisustvom H. pylori, tipom loših bakterija. Najčešći simptom ulceracije je oštar bol koji otežava stomačna kiselina koja dolazi u kontakt sa ulceriranim područjem.

Studija iz 2013. objavljena u Phytotherapy Research pokazala je da ekstrakt taheeba značajno ubrzava zarastanje ulkusa želuca izazvanih sirćetnom kiselinom kod pacova povećanjem sadržaja mukusa i proliferacije ćelija. Ovo ukazuje na to da taheebo može da se koristi u lečenju bolesti peptičnih ulkusa kod ljudi. Peptični ulkus se odnosi na snažne bolove ili čireve koji su u obodu stomaka ili prvog dela tankog creva koji se naziva duodenum. Ovo je tipično rezultat neuravnoteženosti digestivnih tečnosti u želucu i crevima. Pojavljuje se infekcija, a previše loše bakterije dovode do simptoma, uključujući oštar bol, mučninu, unutrašnje krvarenje, gorušicu i nadimanje.

Bori se protiv raka

Jedna od najpoznatijih prednosti taheebo čaja jeste njegova sposobnost da se bori protiv karcinoma i ublaži bol prouzrokovan rakom. Studija koju je sproveo Dana-Farber Institut za borbu protiv rada u Bostonu pokazala je da beta-lapahone glavno jedinjenje taheebo čaja, potencijalno jedinjenje koje bi se moglo dodati u hemoterapiju, posebno kod raka prostate.

Još jedna studija iz 2002. godine zaključila je da je beta-lapahone jedan od nekoliko novih lekova protiv raka koji su trenutno deo aktivnog istraživanja i pokazuje kapacitet za hemoterapiju samostalno a naročito u kombinacijama. Ovo moćno jedinjenje prouzrokovalo je smrtnost ćelija raka kod miševa, a na miševe nije bilo negativnog uticaja.

Obezbeđuje antiviralne i antifungalne osobine

Hiljadama godina, taheebo se koristi kao antivirusna biljka. Opseg virusa koje taheebo čaj zaustavlja proteže se od onih koji uzrokuju običnu prehladu do onih koji su odgovorni za životno ugrožavajući virus AIDS-a. Pokazalo se da aktivno inhibira, ubija ili zaustavlja rast nekoliko opasnih virusa, uključujući herpes, polio, vezikularni stomatitis, alfa retrovirus, leukemiju i RSV.

Beta-lapahon koji je prisutan u taheebo čaju zapravo inhibira enzime u ćelijama virusa, što direktno utiče na sintezu DNK i RNK. Tada virus više nije u stanju da preuzme kontrolu nad reproduktivnim procesima ćelije, tako da se ne može ponoviti niti inficirati druge ćelije.

Taheebo čaj ima moć da pomogne u lečenju kožnih rana i infekcija. Obično se koristi za smanjenje crvenila i otoka zbog kožnih infekcija i iritacija zahvaljujući njegovim antifungalnim i antibakterijskim svojstvima.

Detoksifikuje telo

Taheebo čaj detoksifikuje telo uklanjanjem štetnih toksičnih supstanci; ovi toksini uključuju teške metale, pesticide, konzervanse pa čak i ostatke hemoterapije.

Taheebo radi kao detoksikator tako što ima laksativan efekat. Poznato je da olakšava rad creva, što pomaže varenju i redovitosti. Podsticanjem digestivnog sistema, taheebo čaj pomaže telu da se oslobodi viška masti i toksina. Važno je da se hrana kreće kroz telo, posebno debelo crevo. Debelo crevo je kanalizacioni sistem tela, ali kao i sve ispravne i kanalizacione sisteme koji pravilno funkcionišu, potrebno ih je očistiti, isprazniti i održavati kako bi sve ispravno funkcionisalo.

Kada jedemo visoko obrađene, rafinisane ili „prazne“ namirnice, naše debelo crevo postaje opterećeno nezdravim ostacima iz tih namirnica. Zbog toga je od vitalne važnosti konzumirati hranu i piće koji vrše detoksikaciju, kao što je taheebo čaj, kako bi se održalo čisto i zdravo telo. Upotreba taheebo čaja je jedan od najboljih načina detoksikacije; krvni sudovi, limfni sistem, ćelije, tkivo i organi se detoksifikuju, što omogućava sistemima tela da pravilno i efikasno funkcionišu.

Kako koristiti taheebo čaj

taheebo čaj slika

Kada kupujete taheebo proizvode, pažljivo pročitajte sastojke. Ponekad je teško znati šta je u taheebo proizvodima jer su označeni kao taheebo – ali zapravo ne sadrže taheebo (onaj koji pripada  Tabebuia vrsti). U nekim slučajevima sadrže neke slične vrste, kao što je Tecoma curialis.

Na etiketama nekih proizvoda navodi se da proizvod sadrži unutrašnju koru taheebo drveta, za koju neki ljudi misle da je efikasnija, u stvari proizvod sadrži samo spoljnu koru. Iz tog razloga, kupujte taheebo od renomiranih kompanija koje imaju jasno naglašene sastojke na etiketi. Najsnažniji deo drveta je unutrašnja kora koja mora da odstoji posle uzimanja kako bi se izvukao maksimum njene efikasnosti; međutim, mnoge kompanije pokušavaju da prodaju spoljnu koru ili vrše sakupljanje kore sa mladih stabala.

Upotreba visokih doza taheeba može dovesti do mučnine, dijareje i vrtoglavice, tako da je važno početi sa vrlo malom dozom i videti kako vaše telo reaguje. Ako je vaše telo previše osetljivo na konzumiranje taheebo čaja ili uzimanje taheebo suplemenata, onda proizvod možete i dalje koristiti eksterno kako biste tretirali infekcije.

Među koristima taheebo čaja su:

  • Bori se protiv kandide ili unutrašnje kandidijaze ispiranjem zaraženog područja
  • Tretiranje kožne infekcije potapanjem tkanine u taheebo čaj i nanošenjem na ugrožena područja

Kako se priprema taheebo čaj

  1. Stavite 2 kašičice kore u 4 šolje vrele vode.
  2. Ostavite koru u vreloj vodi u trajanju od 20 minuta.
  3. Skinite sa šporeta i pustite da se čaj hladi u trajanju od jednog sata.
  4. Ocedite vodu.
  5. Pijte čaj u malim količinama tokom čitavog dana ili koristite čaj za eksternu upotrebu ili ispiranje vagine.
  6. Taheebo čaj se može kupiti preko interneta ili u lokalnoj prodavnici zdrave hrane.

Mogući neželjeni efekti i interakcije taheebo čaja

Kad se konzumira u velikim količinama, taheebo čaj može biti nebezbedan i može izazvati mučninu, povraćanje, dijareju, vrtoglavicu i unutrašnje krvarenje. Ako koristite taheebo čaj, vodite računa o tome da pratite dozu i razgovarate sa svojim lekarom ako primete bilo koji od ovih neželjenih efekata.

Žene koje su trudne ili dojilje ne treba da koriste taheebo čaj jer nema dovoljno informacija o sigurnosti ovih proizvoda.

Taheebo može usporiti zgrušavanje krvi i može ometati lečenje ljudi sa poremećajem zgrušavanja krvi, što može povećati i šanse za pojavu modrica. Ovo takođe može povećati mogućnost krvarenja tokom i nakon operacije. Obavezno prestanite da koristite taheebo najmanje dve nedelje pre zakazane operacije. Takođe, izbegavajte korišćenje lekova za zgrušavanje krvi, kao što su antikoagulanti i slični lekovi.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *