šisandra

Šisandra – Voće ove biljke štiti od raka obnavlja krv i čuva jetru

2 minutes, 51 seconds Read

Šisandra ili naučno poznata Schisandra chinensis ,’Wu Wei Zi’ kinesko grožđe je loza visine 10 metara poreklom iz severoistočne i centralne Kine. Šisandra bobica je korišćena više od 2000 godina za lečenje raznih bolesti u kineskoj i japanskoj tradicionalnoj medicini.Plod ove biljke se preporučuje za plućne bolesti i prilikom sprečavanja kašlja.

Šisandra i kancer

šisandra

Ako koristite Šisandru vi ste u potpunosti zaštićeni od raka.Studije objavljene u „International Journal of Molecular Medicine“ oktobra 2009 godine su pokazale izuzetne antikancer sposobnosti dva jedinjenja šisandrina i šisandrina C koja se mogu naći u plodu Šisandra biljke.U ovoj studiji šisandrin C i šisandrin su sprečili rast i širenje ćelija raka.Ovo je navelo istraživače na zaključak da ova dva jedinjenja mogu da posluže kao obećavajuća anti – kancerogena sredstva.

Lek za rak, adriamicin zaustavlja rast ćelija raka i sprečava ih u širenju po organizmu. Ovaj lek može prouzrokovati kardio toksičnost prikazanu kroz smanjenje srčane funkcije,patološke akumulacije tečnosti u trbušnoj duplji i zagušenja jetre.

Studija koja se pojavila u januaru 2006 godine u izdanju časopisa „Čang Gung Medical Journal“ocenjuje zaštitne efekte Šisandre na kardiotoksičnošću kod pacova. Pacovi su bili tretirani adriamicininom koji inhibira proteine i sintetiše se sa nukleinskom kiselinom, podstiče na stvaranje slobodnih radikala i povećava oksidaciju lipida.

Šisandra kao antioksidans

Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji mogu oštetiti pored kancerogenih ćelija i zdrave ćelije. Šisandra smanjuje oksidaciju lipida,povećava aktivnost antioksidanata i smanjuje mortalitet kod pacova. Studija je zaključila da andriamicin se direktno vezuje za kardiotoksičnost i za deficit antioksidansa a šisandra prilikom ovog načina lečenja poboljšava srčane funkcije i povećava koncentraciju antioksidansa.

Šisandra štiti jetru od karcinogena koji se zove ugljen tetrahlorid,prema studiji objavljenoj u časopisu „Food and Chemical Tokicologi“ u maju 2013 godine. U ovoj studiji miševi su tretirani ugljentetrahloridom da bi se povećalo oštećenje jetre.

Tretmanom sa biljkom Šisandre je povišena aktivnost antioksidanata,sprečen je rast nivoa enzima jetre i smanjeno je stvaranje slobodnih radikala u jetri. Viši nivo enzima jetre ukazuje da imate oboljenje jetre. Rezultati su pokazali da šisandra uzrokuje moćne antioksidans aktivnosti i pruža zaštitu od oštećenja jetre.

Odličan tretman za čišćenje jetreje tretman gorkom solju.

Šisandra u ishrani

Dodavanje šisandre vašoj ishrani se možete zaštiti od raznih upala u organizmu. Studija objavljena u izdanju časopisa “Environmental Toxicology and Pharmacology” u 2013 godini je istraživala zaštitu i ublažavanje upale belih krvnih zrnaca konzumiranjem šisandra ekstrakta.

Rezultati su pokazali da Šisandra smanjuje upalu belih krvnih zrnaca što je veoma izraženo prilikom uzimanja hemoterapije.

Šisandra takođe smanjuje nervozu i sprečava depresiju, uspešno leči nesanicu i popravlja raspoloženje kod osoba koje je piju. Primećeno je da ljudi oboleli od hepatitisa C koji konzumiraju šisandru imaju smanjenu kocentraciju virusa za 70%. Šisandra leči mnoge kardiovaskularne bolesti,leči bubrežne bolesti a može se dodati da je ovo takođe i jedan od poznatih seksulanih tonika za muškarce i žene.

Takođe možete da pročitate članak o sokovima koji čiste jetru

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *