Sindrom policističnih jajnika

30 prirodnih načina za pomoć u lečenju sindroma policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je najčešće endokrino stanje u reproduktivnom dobu u celom svetu.  Njegovi simptomi uključuju: ciste na jajnicima, neredovni  menstrualni ciklusi, bubuljice, opadanje kose, dobijanje na težini.  Istraživači tvrde da su pouzdani uzroci policističnih jajnika komplikovani, ali insulinska rezistencija i regulacija hormona su ključni faktori.

Možda ćete biti u mogućnosti da upravljate ovim faktorima i ublažite svoje simptome promenom životnog stila i uključivanjem dodataka ishrani, ali ne postoji takav pristup lečenja koji bi odgovarao svima. Uvek treba da razgovarate sa lekarom pre nego što isprobate drugi način lečenja. Lekari su ti koji vas mogu posavetovati o mogućem doziranju  prepisane terapije nuspojavama i interakcijama.

Promena ishrane kod policističnih janika

Primenjivanjem pravilne ishrane i izbegavanje određenih sastojaka može vam  pomoći u upravljanju simptomima koje prouzrokuju policistični jajnici. Prava dijeta može vam pomoći u regulisanju hormona i menstrualnog ciklusa. Konzumiranje prerađene, jako konzervirane hrane može doprineti upali i pojavi insulinske rezistencije.

Sve je u hrani, ispravna hrana ne sadrži veštačke zaslađivače, hormone niti konzervanse.  Najbolje je koristiti namirnice koje su što bliže svom prirodnom neobrađenom stanju. Voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke su najbolje namirnice koje možete koristiti u svojoj ishrani. Bez hormona i konzervansa vaš endokrini sistem može bolje da reguliše šećer u krvi.

Uravnotežite unos ugljenih hidrata i proteina

Ugljeni hidrati utiču na  nivo energije i hormona. Jedenje proteina stimuliše vaše telo da proizvodi insulin. Neobrađena hrana sa visokim udelom ugljenih hidrata može poboljšati osetljivost na insulin. Umesto da pokušavate dijetu sa malo ugljenih hidrata pokušajte da u ishrani obezbedite dovoljno zdravih proteina. Biljni izvori na bazi biljaka, kao što su mahunarke, orasi i integralne žitarice najbolji su izvor.

Cilj namirnica koje deluju protivupalno

Jedno istraživanje pouzdano opisuje sindrom policističnih jajanika kao hroničnu upalu niskog nivoa. Dodavanje protivupalne hrane u vašu ishranu može vam olakšati simptome policističnih jajnika. Razmotrite mediteransku dijetu kao opciju.  Maslinovo ulje, paradajz, lisnato zelje, masna riba poput skuše i tune kao i orašasti plodovi  bore se protiv upale.

Povećajte unos gvožđa

Neke žene sa sindromom policističnih jajnika dožive jaka krvarenja tokom menstruacije. Ovo može rezultirati nedostatkom gvožđa ili anemijom. Ako vam je lekar dijagnostifikovao bilo koje od ovih bolesti razgovarajte sa njim kako možete da povećate unos gvožđa. Lekari mogu preporučiti dodavanje hrane bogate gvožđem poput spanaća, jaja i brokolija u ishranu. Ne treba povećavati unos gvožđa bez prethodnog saveta sa lekarom . Previše gvožđa može povećati rizik od komplikacija.

Povećajte unos magnezijuma

Bademi, indijski orah, spanać i banana su namirnice bogate magnezijumom

Dodajte u ishranu vlakna da biste pomogli procesu varenja hrane

Dijeta bogata vlaknima može poboljšati vašu probavu. Brokoli, grašak,  kruške  i avokado su bogati vlaknima.

Izbacite kafu

Konzumacija kofeina može biti povezana sa promenama nivoa estrogena i ponašanja hormona. Pokušajte da pojačate energiju bezalkoholnom alternativom poput biljnog čaja. Kombuhina probiotska svojstva mogu biti takođe korisna. Ako ne možete bez kofeinskog stimulansa pokušajte sa zelenim čajem. Zeleni čaj jepouzdan izvor za poboljšanje stanja kod insulinske rezistencije. Takođe može pomoći u upravljanju težinom kod žena sa sindromom policističnih jajnika.

Razmotrite proizvode od soje

Pre nego što dodate više soje u ishranu pitajte lekara o najnovijim istraživanjima. Soja deluje poput estrogena u vašem organizmu. Ovo može pomoći u uravnoteženju hormona ako imate policistične jajnike. Ali postoji i dokaz da dodavanje soje u ishranu može da poremeti vaš endokrini sistem. Osobe sa porodičnom istorijom karcinoma povezanih sa estrogenom poput nekih karcinoma dojke trebalo bi da izbegavaju proizvode od soje. Ako vaš lekar odobri dodavanje soje u vašu ishranu uzmite u obzir sojino mleko, tofu i miso.

Suplementi

Suplementi

Tvrdi se da suplementi odnosno dodaci u ishrani pomažu u regulaciji hormona, kod insulinske rezistencije i upalama povezanim sa sindromom policističnih jajnika. Pre nego što uzmete bilo koji dodatak ishrani razgovarajte sa lekarom. Neki od njih mogu ometati druge tretmane i lekove koji se koriste kod sindroma policističnih jajnika.

Inositol

Inositol je vitamin B koji može pomoći kod insulinske rezistencije. Takođe je otkriveno da pomaže kod povećanja plodnosti kod nekih slučajeva gde postoji sindrom policističnih jajnika.

Hrom

Dodaci hroma mogu da poboljšaju indeks telesne mase što vam može pomoći kod sindroma policističnih jajnika. Takođe mogu da stabilizuju insulinsku rezistenciju pomažući vašem telu da metabolizuje šećer.

Cimet

Cimet potiče od kore stable cimeta. Dokazano je da ekstrat cimeta ima pozitivan uticaj kod insulinske rezistencije. Cimet takođe može regulisati menstrualni ciklus. Pouzdana pomoč kod žena sa sindromom policističnih jajnika.

Kurkuma

Aktivni sastojak kurkume se naziva kurkumin.  Pouzdano kurkuma pomaže kod insulinske rezistencije i kao protivupalno sredstvo.

Cink

Cink je elemenat u tragovima koji može povećati plodnost i ojačati vaš imuni sistem. Prekomerni ili neželjeni rast kosei alopecija mogu se regulisati dovoljnim unošenjem cinka. Takođe možete jesti crveno meso, pasulj, orašaste plodove i morsku hranu da biste uneli više cinka u ishranu.

Ulje noćurka

Ulje noćurka se koristi za pomoć kod  menstrualnih bolova i neredovnih menstruacija. Takođe ulje noćurka utiče na normalan nivo holesterola i utiče na ublažavanje oksidativnog stresa kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika.

Kombinovani vitamin D i kalcijum

Vitamin D je hormon koji je veoma važan za endokrini sistem. Nedostatak vitamina  D je čest slučaj kod žena koje imaju policistične jajnike. Vitamin D i kalcijum mogu pomoći ženama koje imaju neredovne menstrualne cikluse kao i pomoći da imaju redovne ovulacije.

Ulje jetre bakalara

Ulje jetre bakalara sadrži vitamin D i A kao i velike količine omega 3 masnih kiselina. Ove kiseline mogu vam pomoći da pobpoljšate redovnost menstrualnih ciklusa a pri tom pouzdano oslobađaju masti oko struka.

Berberin

Berberine je biljka koja se koristi u kineskoj medicini  kao pomoć kod insulinske rezistencije. Ako imate sindrom policističnih jajnika  berberin poboljšava metabolizam i uravnotežuje endokrini status organizma.

Adaptogene biljke

Adaptogene biljke

Kada vaše telo ne može da reguliše insulin, on u vašem telu može izazvati povećanje nivoa muških polnih organa koji se nazivaju androgeni. Adaptogene  biljke pomažu organizmu da održi zdravu ravnozežu ovih hormona. Neke adaptogene biljke takođe  olakšavaju druge simptome sindroma policističnih jajnika,  poput neredovnih menstruacija.

Maka

Koren biljke Maka je tradicionalana biljka koja se koristi za jačanje plodnosti i libido. Maka koren uravnotežuje hormone i  snižava nivo kortizola. Takođe pomaže u lečenju depresije  što može biti simptom sindroma policističnih jajnika.

Ašvaganda

Ašvaganda se još naziva i indijskim ginsengom. Može pomoći u balansiranju nivoa kortizola i da ublaži stres i simptome plicističnih jajnika.

Koren sladića

Koren biljke sladića sadrži jedinjenje zvano glicirizin koje ima nekoliko jedinstvenih svojstava. Deluje kao protivupalno srtedstvo, i utiče na metabolizam šećera i uravnotežuje hormone.

Probiotici

Probiotici ne pomažu samo vašoj probavi i zdravlju creva. Imaju važnu ulogu u lečenju sindroma policističnih jajnika. Takođe mogu da smanje upale i regulišu polne hormone poput androgena i estrogena. Razmislite o uzimanju probiotičkih dodataka i uzimanja probiotičke hrane poput kimčija i kombuhe.

Održavajte zdravu težinu

Održavanje zdrave težine može pomoći kod insulinske rezistencije i smanjivanju rizika od stanja povezanih sa policističnim jajnicima. Ako imate prekomernu težinu razmislite o postepenom mršavljenju primenjivanjem niskokaloričnih dijeta kao prva pomoć kod stanja vezanih za sindrom policističnih jajnika.

Uravnoteženo vežbanje

Vežbanje je važno za održavanje zdrave težine. Ali previše vežbanja može da poremeti vaše hormone tako da razgovarajte sa vašim lekarom , preporučuju se joga, pilates, lagani aerobik. Razgovarajte sa vašim lekarom koje vežbe su najbolje za vas.

Održavajte dobru higijenu sna

Spavanje utiče na nivo stresa i pomaže u regulisanju kortizola da uravnoteži  vaše hormone. Ali poremećaji sna su dvostruko češći kod žena sa sindromom policističnih jajnika. Da biste poboljšali higijenu sna: uspostavite redovnu rutinu spavanja, 8 do 10 sati spavanja svaku noć. Pre spavanja izbegavajte stimulanse i masnu hranu pre spavanja.

Smanjite stres

meditacija za otklanjanje stresa

Smanjenje stresa može da reguliše kortizol.  Šetnja, joga, redvno spavanje, smanjenje kofeina mogu doprineti nižem nivou stresa.

 Ograničite ili izbegavajte endokrine disruptere

Endokrini disrupteri su hemikalije ili sastojci koji ometaju ili blokiraju prirodne hormonske reakcije vašeg tela. Neki endokrini disrupteri oponašaju ženske i muške polne hormone uzrokujući zbrku u vašem reproduktivnom sistemu. Ovo može povećati rizik od simptoma sindroma policističnih jajnika. Oni se često nalaze u konzerviranim namirnicama, kozmetičkim sredstvima. Uobičajeni endokrini disrupteri uključuju: pesticide, dioksine i slične materije.

Razmislite o akupunkturi

Puno je istraživanja koja potvrđuju da akupunktura kao alternativni metod može pomoći kod sindroma policističnih jajnika. Povećavajući dotok krvi u jajnike , smanjuje se nivo kortizola dolazi do gubitka kilograma i pomaže kod insulinske rezistencije.  Međutim uvek se obratite lekaru pre nego što započnete bilo kakavu alternativnu terapiju.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *