dijeta za psa sa rakom

Prirodna Hrana Za Pse Sa Rakom

8 minutes, 6 seconds Read

Rak je ozbiljna i komplikovana bolest za lečenje. Međutim, dobrom isranom i pravilnim praćenjem njegovog razvoja, rak se može pobediti.

Prehrambene potrebe psa obolelog od raka razlikuju se od potreba zdravog psa. Ako vaš pas ima rak, mora slediti određenu isranu koju kontroliše vaš veterinar, koji mora nadgledati razvoj bolesti (možete se odlučiti i za hranu za pse sa rakom koja vam može biti bolja I vašem psu više odgovarati)

Dobro pripremljena prirodna ishrana može biti idealna za vašeg psa. Moći ćete da kontrolišete sastojke koji se koriste i obezbedite svom psu ukusnu hranu koju će voleti. Birajte pažljivo, jer nije sva hrana pogodna za pse . Ako je potrebno, obratite se profesionalcu da izračuna količine i hranljive sastojke koje biste trebali da obezbedite svom psu, kako biste postigli dobro uravnoteženu isranu.

Dijeta za psa obolelog od raka možda će morati da se razlikuje u zavisnosti od težine i napretka bolesti . Ako vaš pas ima rak i ne unosi hranljive materije koje su mu potrebne, potražiće ih u skladištima svog tela, što može dovesti do atrofije i slabosti mišića, kao i slabe jetre, bubrega ili drugih komplikacija.

Šta treba da jede pas sa rakom?

Imuni sistem psa sa rakom je oslabljen , tako da on mora slediti posebnu dijetu. Takođe, terapije raka, poput hemoterapije ili terapije zračenjem, agresivne su i dodatno oslabljuju njegov imunološki sistem.

Ako vaš pas ima rak, uverite se da ste ga opskrbili hranljivim sastojcima koji su mu potrebni. Veoma je važno da su proteini visokog kvaliteta . Uverite se da njegova dijeta sadrži omega 3 masne kiseline i da ima malo ugljenih hidrata . Ugljeni hidrati u ishrani vašeg psa moraju biti složeni, izbegavajte brzu asimilaciju šećera .

Jednostavni ugljeni hidrati su posebno opasni za psa sa rakom. Trebalo bi da izbegavate hranu na bazi žitarica , pa je najbolje koristiti visokokvalitetnu hranu za ishranu , posebne formule za njegovu bolest ili dobro uravnoteženu prirodnu hranu .

Uvek se obratite svom veterinaru, jer potrebe Vašeg psa mogu u velikoj meri varirati u zavisnosti od vrste karcinoma koji ima.

Proteini

Kvalitetni proteini životinjskog porekla veoma su važni za vašeg psa. Proteini mogu biti od piletine, ćuretine, skute, sira Burgos, jaja, sardina u konzervi …

Tri aminokiseline koje morate osigurati u ishrani svog psa su:

Arginin : jača imuni sistem i usporava rast nekih tumora.

Glutamin : inhibira rast tumora i pomaže crevnom traktu.

Melatonin : antioksidans koji eliminiše slobodne radikale i doprinosi uništavanju ćelija karcinoma.

Ako ste ljubitelj sirove ishrane, obratite se veterinaru, jer je možda najbolje da prvo skuvate meso , jer je imuni sistem vašeg psa oslabljen i bakterijska ili parazitska infekcija može biti veoma štetna za njega.

Ugljeni hidrati

Dijeta psa sa rakom mora imati malo ugljenih hidrata, a oni moraju biti složeni ili polako asimilovani , jer ćelije karcinoma koriste šećer za razmnožavanje. Jednostavni ugljeni hidrati su veoma štetni za psa obolelog od raka, jer su brzo asimilirajući šećeri.

Masne kiseline.

Nezasićene masti su veoma korisne za pse obolele od raka, posebno omega 3 , koje su efikasna pomoć u odgovoru psa na hemoterapiju . Čini se da, pored poboljšanja imunološkog sistema, omega 3 masne kiseline mogu sprečiti reprodukciju raka.

Riblje ulje je dobar izvor omega 3 . Ove masne kiseline pomažu u smanjenju tumora.

Ako vaš pas nema puno apetita , dajte mu nekoliko manjih porcija dnevno, tako da će njegova hrana uvek biti sveža, a vaš pas će je bolje jesti.

Povrće.

Neko povrće ili voće , poput bobičastog voća, brokule, tikvice ili spanaća, sadrže pseće vitamine i preko potrebne minerale za vašeg psa, pa je važno da ih obezbedite u dovoljnoj količini. Vlakna sadržana u povrću će doprineti dobrom crevni tranzit.

Kurkuma i đumbir .

Kurkuma i đumbir su veoma korisni za pse uopšte , a ako imaju rak, doprineće boljem fizičkom stanju Vašeg psa.

Kurkuma ima dva veoma korisna sastojka za zdravlje vašeg psa:

Kurkuminoidi : su pigmenti odgovorni za boju kurkume. Veoma su efikasni antioksidanti. Od njih je najpoznatiji kurkumin .

Isparljiva ulja : odgovorna za miris i ukus kurkume. Takođe imaju vrlo zanimljiva svojstva.

Kurkumin uništava ćelije raka bez oštećenja zdravih ćelija , sprečava njihovo razmnožavanje i efikasan je protiv metastaza. Takođe je vrlo moćno prirodno protivupalno sredstvo.

Među mnogim prednostima đumbira je i njegovo antikancerogeno dejstvo , jer smanjuje delovanje slobodnih radikala u telu. Pokazalo se da ekstrakt đumbira pomaže u smanjivanju određenih tumora, a davanje đumbira u prahu može uništiti i ubiti ćelije tumora , kao i inhibirati njihov rast.

Ako se odlučite za vegansku hranu za pse, morate uzeti u obzir određene mere predostrožnosti .

Kao što ste videli, veoma je važno znati koje sastojke sadrži vrsta hrane koju dajete svom psu. U slučaju da odlučite da svog ljubimca hranite promišljeno, evo nekoliko saveta kako pravilno čitati i tumačiti etikete gotove pseće hrane . Posavetujte se sa veterinarom da biste saznali koliko možete dati čega svom psu.

Kako da pripremim prirodnu ishranu za psa obolelog od raka?

Prirodna hrana je dobra alternativa za svakog psa, ali morate je pažljivo pripremiti kako biste osigurali uravnoteženu ishranu. U slučaju da vaš pas ima rak, morate obezbediti hranljive materije koje jačaju njegov imunološki sistem i pomažu mu u borbi protiv ćelija karcinoma .

Važno je da koristite kvalitetne životinjske proteine, malo ugljenih hidrata i umerene količine zdravih masti, kao i malo vlakana za održavanje zdravlja crevnog trakta.

Šema kako ova dijeta može biti je sledeće:

1 dan : Nemasno mišićno meso (uklanja sve masnoće), pomešano sa zelenim lisnatim povrćem i izvorom zdrave masti

2 dan : Mešavina nemasnog mesa mišića, mesa organa, zelenila i prethodno smrznute sirove mesnate kosti

3 dan : parena bundeva ili kaša od voća i povrća. Bobice, poput borovnice, vrlo je dobro uključiti u ishranu psa sa rakom.

Dan 4 : kao dan 1

Dan 5 : kao dan 2

Dan 6 : kao dan 1

Dan 7 : kao dan 2

Savet koji vam ovde dajemo zasniva se na BARF ishrani koja se , između ostalih proizvoda, zasniva na prirodnim sastojcima, poput voća, povrća ili mesa. Za više saveta u vezi sa prirodnom ishranom pasa, kontaktrijate nutrcionistu.

Da li je ketogena dijeta korisna za pse sa rakom?

Ketogena dijeta zamenjuje ugljene hidrate visokokvalitetnim proteinima i korisnim mastima . Ćelije raka metabolizuju glukozu za dobijanje energije na drugačiji način od zdravih ćelija. Zdrave ćelije se mogu prilagoditi metabolizmu i troše ketonska tela umesto glukoze, dok ćelije raka ne. Ketoni se proizvode kada je nivo glukoze u telu nizak, pa oni zavise od dostupnosti glukoze.

Stoga je ketogena dijeta (sa puno masti i sa malo ugljenih hidrata) korisna za pse sa rakom. Ovom dijetom telo vašeg psa koristi masti kao gorivo , umesto ugljenih hidrata, tako da ćelije karcinoma nemaju glukozu koja im je potrebna za rast .

Ako želite da sledite ovu dijetu, veoma je važno da hranu za psa pripremate kod kuće i kontrolišete šta jede.

Koje suplemente da dajem svom psu ako ima rak?

Digestivni enzimi.

Probavni enzimi pomažu u varenju i apsorpciji hrane smanjuju rizik od metastaza i recidiva karcinoma. Pored toga, mogu smanjiti negativne efekte zračenja i hemoterapije.

Sve ovo doprinosi tome da digestivni enzimi budu pogodni dodatak ishrani psa obolelog od raka.

Probiotici

Probiotici pomažu u jačanju imunološkog sistema psa . Oni su živi mikroorganizmi koji poboljšavaju crevnu floru , smanjujući prisustvo štetnih bakterija, budući da se sa njima takmiče za resurse, otežavajući im razmnožavanje i povećavajući prisustvo korisnih sredstava.

Antioksidanti .

Antioksidanti, kao što su vitamini A, C i E, selen, koenzim Q10 i zeleni čaj, doprinose eliminaciji slobodnih radikala i smanjuju rast tumora.

Selen štiti imuni sistem i smanjuje i sprečava pojavu raka, posebno u kombinaciji sa vitaminom E. Dokazano je da selen smanjuje smrtnost od karcinoma.

Koenzima Q10 , koji se naziva ubihinona, je antioksidant u organizmu, koji pomaže jačanju imunog sistema psa. Pivski kvasac može pomoći u apsorpciji ovog koenzima.

Zeleni čaj ima manje theine od drugih čajeva, a možete ga dati svojim psom. Za odraslog psa dovoljno je pola šolje dnevno. Zeleni čaj sadrži polifenole zvane katehini, čija je antioksidativna snaga veća od one kod vitamina C. Prirodno je protivupalno sredstvo i pokazalo se da usporava rast ćelija karcinoma.

Zaključak

  • Psu sa rakom potrebna je posebna dijeta koja jača njegov imunološki sistem.
  • Pas sa rakom treba da jede dijete sa visokokvalitetnim životinjskim proteinima, zdravim mastima i vlaknima.
  • Dijeta treba da ima malo jednostavnih ugljenih hidrata , jer ćelije raka koriste glukozu za rast
  • Kurkuma i đumbira su veoma korisne za psa sa rakom
  • Prirodni obroci treba da budu dobro izbalansirani i sadrže hranljive materije koje jačaju pseći imuni sistem i doprinose uništavanje ćelija raka.
  • Koristite šemu navedenu u članku da razvijete ishranu vašeg psa, nakon konsultacija sa veterinarom.
  • Ketogenska dijeta je korisna za pse obolele od raka jer eliminiše jednostavne ugljene hidrate i promoviše produkciju ketona tela koja ćelije raka ne mogu da koriste.
  • Postoje neki dodaci koji mogu biti korisni za vašeg psa sa rakom, kao što su probavni enzimi, antioksidanti i probiotici.

Kontaktirajte našeg nutricionistu da biste dobili više informacija oko preparata koji su pogodni za pse za rakom i koji se koriste u specifičnim slučajevima.

Share

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *