infekcija bubrega
infekcija bubrega

Možete li lečiti infekciju bubrega kući?

Infekcija bubrega je ozbiljna bolest i ozbiljno zdravstveno stanje koje zahteva brzo lečenje. Ove infekcije često počinju kao infekcije mokraćnih puteva ili infekcije mokraćne bešike, koja se zatim širi i zahvata jedan ili dva bubrega. 
Simptomi mogu obuhvatati: groznicu, zimogrožljivost, bolovi u leđima ili sa strane, bol u stomaku, mučnina, povraćanje, učestalo mokrenje, urin koji je zamućen, neprijatno se oseća ili sadrži krv.
Možda ćete moći da koristite kućne lekove zajedno sa prespisanim medicinskim tretmanom, da bi ste ublažili neke simptome i poboljšali zdravlje bubrega. Ali ne bi trebalo da pokušavate da se sami lečite. Uvek morate prvo da odete kod lekara radi uspostavljanja dijagnoze i da biste bili upućeni u mogućnosti lečenja.

Kada treba da se zatraži medicinska pomoć?

infekcija bubrega

Infekcije urinarnog trakta su neprijatne, ali za njih nije potrebna hitna medicinska pomoć. Neki prave grešku da je tako i kod infekcije bubrega. Infekcije bubrega su ozbiljna stanja i kod njih je potrebna hitna medicinska pomoć. Infekcija bubrega ako se ne leči može brzo da prouzrokuje dugotrajno oštećenje bubrega i da ostavi ožiljke na njima. Ove infekcije takođe mogu izazvati sepsu i dovesti do šoka. Zbog toga infekcija bubrega može biti fatalna ako se ne leči. Ne rizikujte lečeći se na svoju ruku, posetite doktora.

Medicinski tretman

Medicinski tretman infekcije bubrega

Antibiotici su uvek prva linija odbrane kod infekcije bubrega. Ako infekcija bubrega nije ozbiljna vaš lekar će vam verovatno prepisati antibiotike koji se uzimaju oralno jednom ili dva puta dnevno u toku 10 ili 14 dana. Morate popiti čitavu kutiju prepisanh antibiotika iako ćete se verovatno posle par dana osećati bolje. Lekar će vas verovatno uputiti da tokom trajanja terapije unosite dovoljno vode. Teške infekcije bubrega uglavnom zahtevaju prijem u bolnicu.U tom slučaju tečnost i antibiotici biće vam davani intravenski, što doprinosi lečenju infekcije. Ako imate učestale infekcije urinarnog trakta koje vas dovode do uvećanog rizika za upalu bubrega, Vaš lekar će vam pomoći da otkrijete uzrok njihove učestalosti i da sprečite njihovo ponavljanje. Višestuki tretmani koje možete raditi kod kuće.

Neki ljudi će radije medicinska stanja lečiti kućnim tj. alternativnim lekovima

Zbog ozbiljne infekcije bubrega važno je da se ne oslanjate samo na alternativne lekove. Umesto toga trebali biste uzimati antibiotike koje vam je prepisao doktor a alternativne lekove možete koristiti kako biste ublažili simptome i olakšali bol. Alternativne lekove takođe možete da koristite kako biste izbegli učestale urinarne infekcije i poboljšate rad bubrega.

Saveti

prirodni metodi za infekciju bubrega

Pijte mnogo vode!

Pijenjem puno vode možete podstaknuti izbacivanje bakterija iz tela, pomažući da se infekcija što brže eliminiše iz organizma. Takođe može pomoći u uklanjanju bakterija iz čitavog mokraćnog sistema. Pijenje puno vode pomaže kod pojavljivanja učestalih mokraćnih infekcija koje mogu dovesti do infekcije bubrega tako da je veoma dobro praktikovati pijenje puno vode. Preporučuje se da dnevni unos bude minimum osam čaša vode dnevno.

Pijte sok od brusnice!

Sok od brusnice se dugo koristi kao lek kod učestalih upala mokraćnih kanala i infekcije mokraćne bešike. Postoje dokazi da pijenjem soka od brusnice značajno smanjujete rizik od učestalih vraćanja upala.

Mnogim ljudima više prija pijenje soka od brusnice od vode i na taj način u organizam unose više tečnosti. Međutim sokovi od brusnice koji sadrže dosta veštačkih zaslađivača nisu sjajni kod upala. Čisti sok od brusnice je mnogo zdraviji i efikasniji kod upala.

Izbegavajte alkohol i kafu!

Probiotici imaju dve značajne funkcije kada je u pitanju lečenje bubrežnih infekcija. Prvo, pomoći će vam da zdrave bakterije u telu budu pod kontrolom, jer se upotrebom antibiotika uništavaju i „loše“ i „dobre“ bakterije. Probiotici pomažu bubrezima u preradi otpadnih materija, a što su bolji vaši bubrezi lečenje će biti efkasnije.

Koristite vitamin C!

Vitamin C je moćan antioksidanas koji pomaže u zaštiti tkiva u telu od oksidativnog stresa, što automatski može pomoći zdravlju bubrega. Postoji i starije istraživanje u kom se pouzdano tvrdi da vitamin C može sprečiti nastajanje ožiljaka na bubrezima tokom akutne infekcije bubrega. Možete uzimati vitamin C kao suplement ili uvrstiti hranu u ishranu koja sadrži velike količine vitamina C.

Probajte sok od peršuna!

Sok od peršuna je moćan diuretik koji sadrži puno hranljivih materija što može povećati učestalost i količinu mokrenja. Sok od peršuna pomaže bržem ispiranju bakterija koje se nalaze u bubrezima i na taj način pospešiti antibiotsku terapiju. Ako vam ukus peršuna nije prijatan možete napraviti smuti od nekog jačeg voća kao što su brusnice ili borovnice.

Konzumirajte jabuke i sok od jabuka!

Jabuke su veoma hranjiljive. Njihov visoki sadržaj kiseline može pomoći bubrezima i da se održava kiselost urina.što inhibira dalji rast bakterija. takođe imaju protivupalna svojstva koja mogu biti korisna u oporavku bubrega posle preležanih infekcija. Informišite se više o zdravstvenim prednostima jabuka.

Počnite da koristite Epsom soli!

Gorka so i topla voda mogu olakšati bol. Ovo može pomoći kod neprijatnih nuspojava infekcija bubrega. Bol u trbuhu je ponekad simptom infekcije bubrega. Pročitajte kako napraviti Epsom kupku za detox soli, kao i potencjalne nuspojave koje treba imati na umu.

Koristite sredsva protiv bolova koja ne sadrže aspirin!

Ublažavanje bolova na aspirinu može pomoći u ublažavanju nelagode ali je bolje da koristite Ibuprofen kao i još neke druge lekove koji mogu pomoći kod groznice koja je uzrokovana infekcijom.

Upotrebite toplotu!

Dok čekate da se antibiotici aktiviraju, možete da koristite toplotnu terapiju da ublažite bol. Stavite jastuk za grejanje ili bocu sa toplom vodom na zahvaćeno područje i držite ga 20minuta.

Šta je sa jabukovim sirćetom?

Jabukovo sirće je jedan od najpopularnijih lekova u kući, bez obzira koji zdravstveni problem želite da rešite. Smatraju ga i lekom za infekciju bubrega,zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima. Ali za sada ne postoje pouzdana klinička ispitivanja koja potvrđuju lekovitost jabukovog sirćeta.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *