kancer pankreasa lečenje

Lečenje raka pankreasa

8 minutes, 23 seconds Read

Savremeno društvo se suočava sa epidemijom onkoloških bolesti koje se razlikuju po svojoj lokaciji (organi i strukture koje utiču), tipu (benigne ili maligne), prisustvu metastaza (širenje na druge organe), terapijskim opcijama za efikasno uklanjanje i poboljšanje prognoza kod pojedinačnih pacijenata.

Jedan od vodećih onkoloških problema savremene medicine je efikasno lečenje različitih vrsta tumora uz optimalno očuvanje opšteg zdravlja pacijenata (efikasna i bezbedna terapija). Ne postoji jedinstvena metoda za lečenje svih vrsta karcinoma, a svakom pacijentu se pristupa individualno, jer različite vrste tumora različito reaguju  na različite režime i metode lečenja.

Na jednoj od vodećih pozicija po učestalosti i često sa izuzetno nepovoljnom prognozom je rak pankreasa (karcinom pankreasa). Bolest uglavnom pogađa ljude aktivnog i starijeg uzrasta, a češće se pojavljuje među muškom populacijom.

Faktorima rizika za njen nastanak smatraju se brojni faktori, samo mali deo uključuje nepovoljnu profesionalnu i radnu sredinu (izloženost raznim hemikalijama i supstancama), štetne navike (pušenje, sistemsko konzumiranje alkohola), određene osnovne bolesti, genetsku predispoziciju. (prisustvo rođaka sa sličnim rakom) i drugi.

Neka stanja koja utiču na pankreas smatraju se prekanceroznim (prekursorima tumora), kao što su hronični pankreatitis i cistadenom pankreasa. Pacijenti koji su iz ovog ili onog razloga imali holecistektomiju (uklanjanje žučne kese) takođe imaju povećan rizik od razvoja raka pankreasa.

U zavisnosti od tipa, tačne lokacije (proces može da obuhvati različite delove i anatomske oblasti pankreasa), prisustva bliskih i daljih metastaza, stadijuma tumora i niza individualnih karakteristika, odgovarajuće lečenje je propisano za rak pankreasa .

Terapija se generalno deli na hirurško lečenje (hirurško uklanjanje delova ili celog organa), nehirurško lečenje (hemoterapija, radioterapija) i palijativno lečenje (za ublažavanje stanja pacijenata).

Hirurško lečenje (operacija) raka pankreasa

Hirurško lečenje je opcija izbora kod mnogih maligniteta, jer je najefikasniji metod uklanjanja tumora, koji uz optimalne performanse i odgovarajuću postoperativnu terapiju daje veoma dobre rezultate.

Rak pankreasa se generalno deli na operabilan (hirurški uklonjiv) i neoperabilan (koji se ne može hirurški ukloniti).

Tehnike slikovne dijagnostike se često koriste za određivanje mogućnosti hirurškog uklanjanja tumora, praćenje s jedne strane veličine tumora, njegove specifičnosti i ograničenja unutar pankreasa, zahvatanja i rasta u susednim strukturama, prisustva tumora. rasipanje .

Manji tumori koji su potpuno lokalizovani u pankreasu i ne rastu van njegovih struktura. Samo jedna petina (oko dvadeset procenata) svih pacijenata sa karcinomom pankreasa pri postavljanju dijagnoze je operabilna iu ranoj fazi u vezi sa podmuklim i produženim tokom stanja sa pojavom prvih simptoma sa značajnom progresijom bolesti.

Tumori koji su velike veličine, rastu u susednim sudovima, strukturama i organima sa bliskim i udaljenim metastazama smatraju se neoperabilnim. Kod neoperabilnih pacijenata, opcija izbora je sprovođenje neoadjuvantne terapije zračenjem, hemoterapije ili kombinacije oba da bi se smanjila veličina tumora, a naknadna ponovna procena stanja otkriva mogućnost hirurškog lečenja.

U nekim slučajevima, koji su prvobitno smatrani i definisani kao operabilni tumori, kasnije (na početku operacije) su se pokazali neoperabilnim.

U zavisnosti od tačne lokacije tumora, preferiraju se i izvode različite hirurške intervencije, sa nekim od sledećih koje se najčešće koriste u kliničkoj praksi:

 • pankreatoduodenektomija (Vhipple-ova operacija) : je radno intenzivna operacija koja se izvodi u prisustvu raka u glavi pankreasa i uključuje uklanjanje ove anatomske oblasti zajedno sa dvanaestopalačnom bešikom i delovima žučne kese , kanala žučne kese. Ako je potrebno, tokom operacije se uklanjaju regionalni limfni čvorovi (ako se sumnja da su zahvaćeni tumorskim procesom). Po nahođenju hirurga, može biti potrebno ukloniti delove želuca i druge strukture i organe, a zatim izvršiti i primeniti odgovarajuće rekonstruktivne metode za vraćanje integriteta digestivnog sistema
 • distalna pankreatektomija : retko se izvodi zbog veće incidencije tumorskog procesa koji uključuje glavu pankreasa u poređenju sa repom. Koristi se za otkrivanje operabilnog karcinoma repa pankreasa sa ili bez uklanjanja slezine i susednih limfnih čvorova
 • totalna pankreatektomija : u nekim slučajevima je potrebno potpuno uklanjanje organa (uklanjanje celog pankreasa) i osoba može da živi bez ovog organa, ali će biti potrebna doživotna terapija zamene insulina i enzimi pankreasa . Ova vrsta hirurškog lečenja je korišćena sa velikom učestalošću u prošlosti, ali se relativno retko koristi u savremenoj hirurškoj praksi

Svaka od ovih hirurških intervencija krije svoje rizike, a nakon uspešnog hirurškog lečenja pacijenti podležu aktivnom praćenju u odgovarajućoj bolnici, a nakon toga im se propisuje relaksirani režim u trajanju od najmanje mesec dana.

Uobičajeni neželjeni efekti nakon operacije uključuju bol, mučninu, umor, loše varenje, promene nivoa šećera u krvi. Iako retkost u savremenim uslovima, krvarenje i razvoj sekundarne bakterijske infekcije pri prodiranju patogene flore kroz operativno polje smatraju se rizicima tokom i posle operacije.

Nakon uspešnog hirurškog lečenja, nekim pacijentima se daje kurs različitog trajanja hemoterapije ili terapije zračenjem (adjuvantna terapija) kako bi se ubile sve pojedinačne ćelije raka koje prežive i smanjio rizik od ponovnog pojavljivanja neoplazme (ponovnog pojavljivanja).

Oporavak nakon operacije obično traje duže i zahteva često praćenje pacijenta, određivanje odgovarajuće fizioterapije i rehabilitacije, odgovarajuću ishranu i aktivnost.

Lečenje raka pankreasa: terapija zračenjem, hemoterapija

Terapija zračenjem, hemoterapija ili kombinacija oba se koriste u različitim situacijama, generalno sažetim u sledećem:

 • kod operabilnih pacijenata pre operacije radi daljeg smanjenja veličine tumora
 • kod operabilnih pacijenata nakon operacije da bi se smanjio rizik od recidiva bolesti i uticalo na preživele ćelije raka
 • kod neoperabilnih pacijenata kako bi se ograničila veličina i širenje tumora
 • kod neoperabilnih pacijenata kako bi se uticalo na veličinu tumora do te mere da je postao operabilan
 • kod neoperabilnih pacijenata za ublažavanje nekih simptoma povezanih sa neoplazmom

Hemoterapija je izuzetno efikasan metod za sistemsku primenu lekova i odgovor tumora u različitim stadijumima. U zavisnosti od broja korišćenih lekova, razlikuju se monohemoterapija (koristi se samo jedan preparat) i polihemoterapija (koristi se kombinacija dva ili više lekova).

Režim hemoterapije se propisuje pojedinačno u skladu sa standardima usvojenim od strane međunarodnih onkoloških organizacija i može se primenjivati oralno ( u obliku tableta ili kapsula) i parenteralno (najčešće u obliku intravenske infuzije).

Neki od najčešće korišćenih hemoterapeutskih agenasa za lečenje karcinoma pankreasa uključuju fluorouracil (5-fluorouracil), gemcitabin, kapecitabin, irinotekan i druge. Hemoterapija je efikasan metod za lečenje metastatskih karcinoma (u prisustvu udaljenih metastaza), kao i rekurentnih neoplazmi (ponavljanje nakon uspešnog lečenja).

Imunoterapija (biološki tretman) se koristi u nekim zemljama, a mnogi terapijski režimi su još uvek u eksperimentalnoj fazi.

Radioterapija (zračenje) se koristi za rak pankreasa sama ili u kombinaciji sa hemoterapijom pre, posle ili umesto operacije.

U radioterapiji se koriste različite metode, najčešće se koristi zračenje iz spoljašnjeg izvora, a u nekim specijalizovanim medicinskim ustanovama postoji oprema koja pruža mogućnost zračenja neposredno nakon operacije. Tradicionalna (konvencionalna, standardna) terapija zračenjem podrazumeva svakodnevno zračenje malim dozama u periodu od nekoliko nedelja (ili zračenje nekoliko puta nedeljno sa većim dozama).

Kombinacija radioterapije i hemoterapije (hemoragije) je korišćena kod mnogih pacijenata, sa obećavajućim rezultatima.

U toku hemoterapije i terapije zračenjem mogući su neželjeni efekti različite težine, od kojih su mnogi prolazni i nestaju nakon prekida terapije, ali neki zaslužuju ozbiljnu pažnju u odnosu na rizike dugotrajnog oštećenja koje kriju.

Lekar će obično unapred objasniti pacijentima prednosti i moguće rizike od propisane terapije, koristeći simptomatske agense da spreči neke od neželjenih efekata ako je moguće (npr. davanje antiemetika za ublažavanje mučnine i povraćanja).

Palijativni tretman raka pankreasa

Palijativni tretman raka pankreasa uključuje različite terapeutske tehnike i alate za ublažavanje simptoma kod pojedinačnog pacijenta u cilju poboljšanja kvaliteta života.

Palijativni tretman se obično koristi kod neoperabilnih pacijenata sa uznapredovalim rakom, prisustvom bliskih i udaljenih metastaza, malim terapijskim opcijama.

Različite tehnike i sredstva se mogu koristiti kao palijativni tretman, neke od najčešće korišćenih uključuju:

 • palijativna hirurgija : postavljanje stenta žučnih kanala ublažava žuticu (bolest pratilac kod raka pankreasa), čime se ublažavaju štetni efekti povezani sa samom žuticom, poboljšava apetit, smanjuje svrab. Druge palijativne hirurške intervencije uključuju gastrični ili bilijarni bajpas i druge u zavisnosti od stanja i pritužbi pacijenta
 • palijativna hemoterapija : u nekim slučajevima, kada je nemoguće lečiti rak pankreasa, hemoterapija se koristi za ublažavanje nekih simptoma i poboljšanje opšteg stanja, smanjenje bolova, poboljšanje apetita, smanjenje nelagode i drugi
 • palijativna radioterapija : radioterapija se može primeniti u prisustvu udaljenih metastaza, efikasno utičući uglavnom na bol u kostima i zglobovima
 • simptomatski agensi : različiti analgetici (najčešće jaki analgetici kao što su opioidni analgetici) mogu se koristiti simptomatski za ublažavanje bolova, enzimi pankreasa i poseban režim ishrane za ublažavanje simptoma probave, onkološke dijagnoze i dr. Nakon totalne pankreatektomije, svim pacijentima se propisuje supstituciona terapija insulinom u odgovarajućim dozama i režimima prema navikama i karakteristikama pacijenata
 • druga sredstva i metode za ublažavanje manifestacija karcinoma pankreasa : brojne tehnike iz fizioterapije, alternativne medicine, naturopatije, meditacije, tehnike relaksacije i mnoge druge mogu se primeniti kao palijativna terapija

Karcinom pankreasa je agresivan, često sa podmuklim simptomima koji su skoro odsutni, zbog čega se otkriva u kasnim stadijumima i zbog toga je povezan sa nepovoljnom prognozom.

Glavni cilj lečenja karcinoma pankreasa je produženje životnog veka, poboljšanje kvaliteta života pacijenata, ublažavanje manifestacija bolesti i smanjenje rizika od progresije i metastaza u obližnje i udaljene organe i tkivo.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *