gorušica prirodni lekovi

Lečenje gorušice prirodnim putem

16 minutes, 14 seconds Read

Lečenje gorušice prirodnim putem može biti efikasno i bezbedno za ljude koji pate od ovog problema. Postoje mnoge prirodne alternative koje mogu pomoći u smanjenju simptoma gorušice, kao što su promena ishrane, korišćenje biljnih čajeva i dodataka ishrani. U nastavku ćemo navesti neke od najefikasnijih prirodnih lekova za gorušicu.

Prva i najvažnija stvar koju treba uraditi je promena ishrane. Osobe koje pate od gorušice treba da izbegavaju hranu koja izaziva simptome, kao što su masna hrana, začinjena hrana, kafa, alkohol, gazirana pića i čokolada. Umesto toga, treba jesti hranu koja je bogata vlaknima i koja će pomoći u smanjenju simptoma. To uključuje voće, povrće, integralne žitarice, nemasno meso i ribu.

Drugi prirodni lek za gorušicu su biljni čajevi. Postoji mnogo biljaka koje mogu pomoći u smanjenju simptoma gorušice, kao što su kamilica, đumbir, nana, matičnjak i lavanda. Čaj od ovih biljaka treba piti nekoliko puta dnevno, a može se zasladiti medom ako je potrebno.

Dodaci ishrani takođe mogu biti korisni za osobe koje pate od gorušice. Probiotici mogu pomoći u održavanju zdrave ravnoteže crevne flore, što može smanjiti simptome gorušice. Preparati sa enzimima probavnog sistema takođe mogu biti korisni, jer će pomoći u razgradnji hrane i smanjenju pritiska u želucu.

Kako nastaje gorušica?

Gorušica se obično javlja kada se želudačna kiselina vraća u jednjak (gastroezofagealni refluks). Postoji nekoliko bolesti koje mogu uzrokovati gorušicu, uključujući:

  1. GERD (gastroezofagealna refluksna bolest): to je stanje u kojem želudačna kiselina redovito vraća u jednjak. To može dovesti do iritacije i upale jednjaka.
  2. Peptički ulkus: to je čir na sluznici želuca ili dvanaesnika. Kada se želudačna kiselina vrati u jednjak, to može izazvati bol ili nelagodu.
  3. Hiatalna hernija: to je stanje u kojem se gornji dio želuca pomakne kroz otvor u dijafragmi i pritisne protiv jednjaka. To može izazvati gorušicu i druga neugodna stanja.
  4. Eozinofilni ezofagitis: ovo je stanje u kojem se jednjak upali zbog prekomjerne prisutnosti bijelih krvnih stanica koje se nazivaju eozinofili. To može uzrokovati gorušicu, bol u prsima i poteškoće u gutanju.
  5. Žučni refluks: to je stanje u kojem se žuč vraća u želudac i može uzrokovati iritaciju i gorušicu.
  6. Ahalazija: to je stanje u kojem se donji sfinkter jednjaka ne opušta dovoljno kako bi hrana mogla proći u želudac. To može uzrokovati nakupljanje hrane i želučane kiseline u jednjaku, što može uzrokovati gorušicu.

Lekovi koji pomažu kod gorušice

Postoje razni lekovi koji pomažu kod gorušice, a koji će biti propisani zavisiće od težine simptoma, uzroka i drugih faktora. Evo pregleda nekih od najčešće korišćenih vrsta lekova:

1. Antacidi – Ovi lekovi brzo ublažavaju simptome gorušice neutrališući kiselinu u želucu. Najčešće su dostupni bez recepta i koriste se za blage simptome. Primeri uključuju Rennie, Gaviscon, Tums, Mylanta i Maalox.

2. Blokatori H2 receptora – Ovi lekovi blokiraju dejstvo histamina, supstance koja podstiče proizvodnju kiseline u želucu. Mogu biti korisni za umerene simptome gorušice. Primeri uključuju ranitidin (Zantac) i famotidin (Pepcid).

3. Inhibitori protonske pumpe (PPI) – Ovi lekovi su jači od blokatora H2 receptora i sprečavaju proizvodnju kiseline u želucu. Propisuju se za jače simptome gorušice i druge gastrointestinalne probleme. Primeri uključuju omeprazol (Losec), esomeprazol (Nexium) i lansoprazol (Prevacid).

4. Prokinetici – Ovi lekovi se koriste za regulisanje probave i sprečavanje kiseline da se vrati u jednjak. Propisuju se za simptome koji su povezani sa usporenim varenjem hrane. Primeri uključuju metoklopramid (Primperan) i domperidon (Motilium).

5. Algeldrati i magnezijum hidroksid – Kombinacija ovih dva jedinjenja često se koristi kao lek protiv gorušice. Algeldrat se koristi za neutralisanje kiseline, dok magnezijum hidroksid pomaže u neutralizaciji kiseline i povećava brzinu pražnjenja želuca.

Kao i sa svim lekovima, važno je konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom pre nego što počnete da koristite bilo koji lek protiv gorušice.

Upotreba đumbira kao prirodnog leka za gorušicu

Đumbir je biljka koja se koristi u tradicionalnoj medicini već hiljadama godina. Ova biljka ima antiinflamatorna svojstva i može pomoći u smanjenju upale u digestivnom traktu, što može biti uzrok gorušice. Takođe, đumbir može pomoći u smanjenju kiselosti u želucu, što može ublažiti simptome gorušice.

Postoji nekoliko načina na koje se đumbir može koristiti za lečenje gorušice. Jedan od najjednostavnijih načina je da se đumbir konzumira u obliku čaja. Za pripremu čaja od đumbira, potrebno je iseckati sveži đumbir i kuvati ga u vodi nekoliko minuta. Zatim se čaj procedi i zaslađuje medom po želji. Ovaj čaj može se piti nekoliko puta dnevno kako bi se ublažili simptomi gorušice.

Drugi način na koji se đumbir može koristiti za lečenje gorušice je da se konzumira u obliku kapsula ili tableta. Ove suplemente možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane ili na internetu. Međutim, pre nego što počnete da uzimate bilo kakve suplemente, uvek se konsultujte sa svojim lekarom.

Još jedan način na koji se đumbir može koristiti za lečenje gorušice je da se dodaje u hranu. Đumbir se može dodati u različita jela, poput supe, čorbe ili piletine. Ovo može pomoći u smanjenju kiselosti u želucu i ublažavanju simptoma gorušice.

Uz to, đumbir može biti koristan i za prevenciju gorušice. Redovno konzumiranje đumbira može pomoći u održavanju zdravog digestivnog trakta i sprečavanju pojave gorušice.

Kako jabukovo sirće može pomoći u ublažavanju gorušice

Jabukovo sirće je prirodni proizvod koji se dobija fermentacijom jabuka. Ovo sirće sadrži mnoge korisne sastojke, uključujući acetatnu kiselinu, koja može pomoći u ublažavanju gorušice. Kada se konzumira, jabukovo sirće može pomoći u smanjenju kiselosti u želucu, što može smanjiti simptome gorušice.

Postoji nekoliko načina na koje se jabukovo sirće može koristiti za lečenje gorušice. Jedan od najjednostavnijih načina je da se pomeša jedna kašika jabukovog sirćeta sa čašom vode i popije pre obroka. Ovo može pomoći u smanjenju kiselosti u želucu i sprečiti pojavu gorušice.

Drugi način na koji se jabukovo sirće može koristiti je da se pomeša sa medom. Ova mešavina se može uzimati pre obroka ili kada se pojave simptomi gorušice. Med može pomoći u ublažavanju iritacije u želucu, dok jabukovo sirće može pomoći u smanjenju kiselosti.

Treći način na koji se jabukovo sirće može koristiti je da se pomeša sa sokom od limuna. Ova mešavina se može uzimati pre obroka ili kada se pojave simptomi gorušice. Limun može pomoći u smanjenju kiselosti u želucu, dok jabukovo sirće može pomoći u sprečavanju pojavu gorušice.

Važno je napomenuti da se jabukovo sirće ne sme koristiti u prevelikim količinama, jer može dovesti do iritacije želuca. Takođe, osobe koje imaju problema sa želucem ili koje uzimaju lekove treba da se konsultuju sa lekarom pre upotrebe jabukovog sirćeta.

Korišćenje aloe vere za lečenje gorušice

Aloe vera je biljka koja se često koristi u kozmetičkoj industriji zbog svojih hidratantnih i umirujućih svojstava. Međutim, ova biljka takođe ima lekovita svojstva koja mogu pomoći u lečenju gorušice. Aloe vera sadrži enzime koji pomažu u varenju hrane i smanjuju kiselost u želucu. Takođe ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u želucu i jednjaku.

Kada se koristi za lečenje gorušice, aloe vera se obično konzumira u obliku soka. Postoji mnogo komercijalnih sokova od aloe vere koji se mogu kupiti u prodavnicama zdrave hrane i apotekama. Međutim, mnogi ljudi preferiraju da naprave svoj sok od aloe vere kod kuće. Da biste napravili sok od aloe vere, potrebno je da odaberete zrelu biljku aloe vere, odsečete spoljni sloj lista i izvadite gel iz unutrašnjosti lista. Gel se zatim može blendirati sa vodom ili drugim sokovima kako bi se napravio ukusan napitak.

Kada se koristi za lečenje gorušice, sok od aloe vere se obično konzumira pre obroka. Preporučuje se da se popije oko 20-30 minuta pre obroka kako bi se smanjila kiselost u želucu i olakšalo varenje hrane. Međutim, važno je napomenuti da prekomerno konzumiranje soka od aloe vere može dovesti do neželjenih efekata, uključujući dijareju i grčeve u stomaku. Zbog toga je važno da se sok od aloe vere koristi umereno i u skladu sa preporukama stručnjaka.

Ublažavanje gorušice uz pomoć kamilice

Jedna od najpopularnijih prirodnih metoda za ublažavanje gorušice je kamilica. Kamilica je biljka koja se koristi u tradicionalnoj medicini već hiljadama godina zbog svojih umirujućih i protivupalnih svojstava. Ova biljka se može koristiti na različite načine kako bi se ublažila gorušica.

Jedan od načina na koji se kamilica može koristiti za ublažavanje gorušice je kroz čaj. Kamilica čaj se može napraviti jednostavno dodavanjem suvih kamilica cvetova u šolju vruće vode i ostavljajući da odstoji nekoliko minuta. Ovaj čaj se može piti nekoliko puta dnevno kako bi se ublažila gorušica.

Drugi način na koji se kamilica može koristiti za ublažavanje gorušice je kroz inhalaciju. Kamilica se može dodati u vruću vodu i inhalirati paru koja se oslobađa. Ovo može pomoći u ublažavanju iritacije u grlu i želucu.

Kamilica se takođe može koristiti u obliku ulja. Ulje kamilice se može naneti na kožu u predelu stomaka kako bi se ublažila gorušica. Ovo može pomoći u smanjenju upale i iritacije u želucu.

Iako kamilica može biti korisna u ublažavanju gorušice, važno je napomenuti da ova biljka može imati neželjene efekte kod nekih ljudi. Na primer, osobe koje su alergične na biljke iz porodice Asteraceae (kao što su kamilica, neven i ambrozija) treba da izbegavaju korišćenje kamilice. Takođe, kamilica može uticati na dejstvo nekih lekova, pa je važno konsultovati se sa lekarom pre nego što se koristi kamilica za ublažavanje gorušice.

Kako limun može pomoći u smanjenju simptoma gorušice

Jedan od prirodnih lekova koji se često koristi za lečenje gorušice je limun. Limun je bogat vitaminom C i antioksidansima, što ga čini idealnim za smanjenje upale u želucu i jednjaku. Osim toga, limun ima alkalizirajuće dejstvo na telo, što može pomoći u neutralizaciji viška kiseline u želucu.

Postoji nekoliko načina na koje limun može pomoći u smanjenju simptoma gorušice. Jedan od najjednostavnijih načina je da jednostavno popijete čašu vode sa svežim limunom. Ovo će pomoći u neutralizaciji kiseline u želucu i smanjenju upale u jednjaku. Takođe možete dodati malo meda u ovaj napitak kako biste poboljšali ukus i dodali dodatni lekoviti efekat.

Drugi način na koji limun može pomoći u lečenju gorušice je da ga koristite kao začin u hrani. Limunov sok može biti dodat u salate, sosove i druge jela kako bi se poboljšao ukus i smanjila kiselost hrane. Ovo može biti posebno korisno ako imate problema sa gorušicom nakon obroka.

Još jedan način na koji limun može pomoći u smanjenju simptoma gorušice je da ga koristite kao prirodni lek za želudac. Limunov sok može biti pomešan sa malo sode bikarbone kako bi se napravila pasta koja se može naneti na želudac kako bi se smanjila upala i neutralisala kiselost. Ovo može biti posebno korisno ako imate problema sa gorušicom tokom noći.

Iako limun može biti koristan u lečenju gorušice, važno je napomenuti da ovo nije jedini lek koji treba koristiti. Važno je da se pridržavate zdrave ishrane, izbegavate hranu koja izaziva gorušicu i smanjite stres kako biste smanjili simptome. Takođe, ako imate ozbiljne probleme sa gorušicom, važno je da se obratite lekaru kako biste dobili odgovarajući tretman.

Korišćenje nane kao prirodnog leka za gorušicu

Jedan od najpopularnijih prirodnih lekova za gorušicu je nana. Ova biljka se koristi u mnogim kulturama širom sveta kao lek za probavne probleme, uključujući gorušicu. Nana sadrži mentol, koji ima umirujući efekat na želudac i može pomoći u smanjenju simptoma gorušice.

Postoji nekoliko načina na koje se nana može koristiti za lečenje gorušice. Jedan od najjednostavnijih načina je da se napravi čaj od nane. Za pripremu ovog čaja, potrebno je da se osušeni listovi nane preliju vrelom vodom i ostave da odstoje nekoliko minuta. Zatim se čaj procedi i pije dok je još topao. Ovaj čaj može pomoći u smanjenju simptoma gorušice i ublažavanju nelagodnosti u želucu.

Drugi način na koji se nana može koristiti za lečenje gorušice je da se koristi kao dodatak jelima. Listovi nane mogu se dodati u salate, supe i druge jela kako bi se poboljšao ukus i smanjili simptomi gorušice. Ova metoda je posebno korisna za ljude koji ne vole ukus čaja od nane ili koji žele da koriste nana na drugačiji način.

Treći način na koji se nana može koristiti za lečenje gorušice je da se koristi kao ulje. Ulje nane se može naneti na kožu u predelu želuca kako bi se smanjila nelagodnost i ublažili simptomi gorušice. Ovo ulje se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili se može napraviti kod kuće.

Iako je nana prirodni lek za gorušicu, važno je da se koristi sa oprezom. Prekomerna upotreba nane može dovesti do neželjenih efekata, uključujući mučninu, glavobolju i iritaciju kože. Takođe, ljudi koji imaju alergiju na mentol treba da izbegavaju upotrebu nane kao leka za gorušicu.

Soda bikarbona i gorušica

Soda bikarbona može pomoći u ublažavanju simptoma gorušice jer djeluje kao antacid koji neutralizuje višak želučane kiseline. Međutim, upotreba sode bikarbone kao leka protiv gorušice ima i neke rizike i nuspojave.

Konzumiranje sode bikarbone u velikim količinama može dovesti do značajnog povećanja nivoa natrijuma u organizmu, što može biti opasno za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i drugih stanja.

Osim toga, konzumiranje sode bikarbone može dovesti do alkalizacije želučane kiseline, što može narušiti prirodni pH želuca i poremetiti probavni proces. Takođe, upotreba sode bikarbone na duže staze može dovesti do stvaranja gasova, nadutosti i proljeva.

Ublažavanje gorušice uz pomoć badema

Bademi su bogati hranljivim materijama, uključujući vlakna, proteine, zdrave masti i vitamine. Ovi sastojci mogu pomoći u smanjenju simptoma gorušice i poboljšanju opšteg zdravlja.

Jedan od načina na koji bademi mogu pomoći u ublažavanju gorušice je kroz svoj sadržaj vlakana. Vlakna pomažu u regulisanju probave i sprečavaju zatvor, što može biti jedan od uzroka gorušice. Takođe, vlakna mogu pomoći u smanjenju kiselosti u želucu, što može smanjiti simptome gorušice.

Bademi takođe sadrže zdrave masti koje mogu pomoći u smanjenju upale u telu. Upala može biti jedan od uzroka gorušice, pa konzumiranje badema može pomoći u smanjenju simptoma. Osim toga, bademi sadrže i antioksidanse koji mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja.

Kako bi se koristili bademi za ublažavanje gorušice, preporučuje se konzumiranje nekoliko badema nakon obroka. Bademi se mogu jesti sirovi ili pečeni, ali je važno izbegavati bademe sa dodatkom soli ili šećera. Takođe, važno je ne preterivati sa konzumiranjem badema, jer su bogati kalorijama.

Promena ishrane preporuke nutricioniste

Promena ishrane može biti veoma korisna u regulisanju gorušice, a nutricionista može pomoći u kreiranju plana ishrane koji će se prilagoditi individualnim potrebama i ciljevima pacijenta. Evo nekoliko opštih savjeta nutricionista za regulisanje gorušice putem ishrane:

1. Izbjegavajte namirnice koje povećavaju kiselinu u želucu – To uključuje kiselu hranu, citrusno voće, paradajz i ljutu hranu.

2. Izbjegavajte masnu i prženu hranu – Masna i pržena hrana može sporije prolaziti kroz želudac i povećavati kiselinu.

3. Pijte dovoljno tečnosti – Voda i druge tečnosti razređuju želučanu kiselinu i pomažu da se hrana lakše svari.

4. Jedite manje obroke češće – Prejedanje može dovesti do povećane proizvodnje želučane kiseline, stoga je važno jesti manje, češće obroke.

5. Izaberite hrskavu hranu – Hrskava hrana, poput jabuka i mrkve, može pomoći u smanjenju gorušice.

6. Smanjite unos alkohola i kofeina – Alkohol i kofein mogu povećati proizvodnju kiseline u želucu.

7. Ograničite unos slatkiša i rafinisanih ugljenih hidrata – Oni mogu usporiti varenje hrane i povećati kiselinu u želucu.

Nutricionista može takođe preporučiti dodatak prehrani ili probiotike za poboljšanje probave i zdravlja crijeva, što može pomoći u regulisanju gorušice. Važno je da se individualni plan ishrane razvija u skladu sa specifičnim potrebama i ciljevima pacijenta, stoga se savjetuje da se konsultujete sa nutricionistom kako biste dobili prilagođeni plan ishrane.

Rezime

Zaključak je da postoji nekoliko prirodnih načina za lečenje gorušice, kao što su promena ishrane, konzumiranje određenih biljaka i začina, kao i izbegavanje određenih navika koje mogu izazvati gorušicu. Međutim, pre nego što se odlučite za bilo koji prirodni tretman, važno je da se konsultujete sa lekarom kako biste bili sigurni da je to bezbedno za vas.

Reference:

  1. „Gastrointestinal Physiology“ by Leonard R. Johnson and Scott A. Waldman (izdavač: Mosby; 8. izdanje, 2012) – Ova knjiga pruža opšti pregled gastrointestinalne fiziologije, uključujući funkciju želuca i jednjaka, kao i faktore koji utiču na gorušicu.
  2. „Current Medical Diagnosis & Treatment“ by Maxine A. Papadakis and Stephen J. McPhee (izdavač: McGraw-Hill Education; 60. izdanje, 2021) – Ovaj medicinski udžbenik pruža detaljan pregled različitih digestivnih poremećaja, uključujući gorušicu, kao i pregled tretmana koji se koriste za njih.
  3. „Journal of Gastroenterology and Hepatology“ – Ovaj stručni časopis objavljuje istraživanja u oblasti gastroenterologije i hepatologije, uključujući istraživanja vezana za gorušicu.
  4. „Nutrition Journal“ – Ovaj stručni časopis objavljuje istraživanja u oblasti ishrane i njenog uticaja na zdravlje, uključujući istraživanja vezana za gorušicu.

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *