kreme za sunčanje

Kreme za sunčanje i mitovi o njima

6 minutes, 24 seconds Read

Zbunjeni zbog odabira kreme za sunčanje? 
Vrijeme je da postavite stvari na svoje mjesto!
Izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite od ultraljubičastog zračenja može povećati rizik za opekline, bore i rak kože. Ako vam je nejasno kako se zaštititi od sunca, onda je vaše zdravlje na udaru.

Postoje dvije vrste ultraljubičastog svjetla: UVB, koji uzrokuje opekline i može dovesti do raka kože, te UVA, koje prodire u kožu dublje i može uzrokovati bore i rak kože, koji je najčešći tip karcinoma u SAD-u, a više od 3,5 milijuna slučajeva dijagnosticira se svake godine.

Dermatolozi Jennifer Stein, dr.med, docent dermatologije na Sveučilištu New York Langone Medical Center u New Yorku i James Spencer, dr. med, liječnik u privatnoj praksi u St. Petersburgu, Florida, te član Američke akademije za dermatologiju, razjasniti će mitove o kremama za sunčanje.

Mitovi o kremama za sunčanje: Ne trebaju mi

kreme za sunčanje

Možda mislite da vam zaštita o sunca ne treba ukoliko se ne izležavate na suncu, no krema za sunčanje nije samo za one koji se sunčaju. “Ako ćete neko vrijeme biti vani, trebali biste imati zaštitu od sunca iako je oblačno, jer i tada možete dobiti opekline”- navodi Stein. Ukoliko mislite “ja sam prirodno tamnije kože i ne trebam zaštitu od sunca”, razmislite ponovno. 

Ljudi tamnije kože rijeđe imaju opekotine, ali i oni isto mogu izgorjeti i trebali bi nositi neki oblik zaštite od sunca koji štiti od UVA i UVB zraka, navodi Stein. Ako ste preplanuli od sunca ili pak solarija, to znači da vam je koža oštećena. Stein navodi da preplanuli ten može biti djelomična zaštita, no još uvijek možete izgorjeti. 

“Postoji mit da biste trebali preplanuti pred odlazak na godišnji odmor, jer bi se tako mogli zaštiti od opeklina, no to nije istina” navodi Stein. Ten koji dobijete u solariju ne štiti vas od opeklina, drugačiji je, jer je dobiven iz velike količine UVA, koji brzo zatamnjuje kožu.
“Ukoliko vam se ne sviđa osjećaj kreme na vašoj koži, postoje različite vrste kreme koje možete koristiti za vašu zaštitu” navodi Spencer. Ukoliko imate osjetljivu kožu možete pokušati i one označene za“ osjetljivu kožu „, koje često imaju fizičku zaštitu kao što su titan dioksid ili cink-oksid, kaže Stein. 

Primjećeno je da kreme za sunčanje s oznakom za bebe ili djecu su često iste kao za „osjetljivu kožu“; odnosno verzije istih proizvoda, samo prepakirane za različite dobne skupine.

Ostali Steinovi savjeti za osobe sa osjetljivom kožom:
* Učinite test sa mrljom, ako ste zabrinuti s novom kremom za sunčanje, možete je najprije probati na unutrašnjost vaše ruke prije nego što je koristitite na vašem licu i cijelom tijelu.

* Nosite zaštitnu odjeću. Odjeća i kapa su čak i bolje od krema za sunčanje, što više kože prikrijete, to vam je potrebno manje kreme za sunčanje, navodi Stein.

SPF moje šminke je dovoljan?

Mnoge žene se mogu osloniti na zaštitu od sunca u sastavu njihove šminke, no možda ćete trebati više od toga. Trebali biste nositi šminku sa najmanje SPF 30, navodi Stein. „Najlakši pristup je da koristite ovlaživač lica u kojem je krema za sunčanje već u njemu“. Nije loše imati zaštitu od sunca u sastavu vaše šminke za lice, no smatrajte to kao pomoć, a ne kao glavna zaštita od sunca.

Mitovi o kremama za sunčanje:Sve kreme za sunčanje su iste.

Kreme za sunčanje se mogu razlikovati u načinu na koji štite kožu. Neke su fizički zaštitnici od sunca, koji koriste cink oksid ili titanium dioksid i tako blokiraju UVA i UVB zrake. Druge koriste različite tvari, kao što su avobenzone za zaštitu. Noviji aktivni sastojci su helioplex i meroxyl SX, za koje dermatolozi navode da su fotostabilni i dugotrajni, a pružaju dobru UVA I UVB zaštitu.

Što nudi najbolju zaštitu? To je stvar rasprave. 

Radna grupa za okoliš u SAD-u je izvijestila da neki proizvodi za zaštitu od sunca kožu ne štite adekvatno, no Personal Care Products Council je to osporilo.

U svibnju 2010, Consumer Reports je objavio rezultate neovisnih testova od 12 krema za sunčanje, na vrhu su četiri ocijenjene „odličan“ ili „vrlo dobar“. 

FDA je predložila nova pravila za označavanje krema za zaštitu od sunca, uključujući i razrede sa četiri zvjezdice uz savjetovanje da korištenje krema za sunčanje je tek jedan od načina kako se mogu zaštitili od sunca, te da se preporučuje ograničeno izlaganje suncu i nošenje zaštitne odjeće.

Prema American Academy of Dermatology, trebalo bi koristiti kremu za sunčanje koja ima SPF od 30 ili više, te osigurati pokrivenost širokog spektra protiv UVA i UVB zraka.

Dovoljno je nanijeti malo kreme za sunčanje tijekom cijelog dana

Opće načelo je da se svaka dva do četiri sata treba ponovno primijeniti , navodi Spencer, a zaštita od sunca ode s vremenom. Neškrtarite kada stavljate kremu na sebe ili svoju djecu. Dobar način za zaštitu od sunca je prikrivanje odjećom. Odjevni predmeti su pouzdaniji od krema za sunčanje – a ne morate razmišljati kada ste i koliko ste je nanjeli.

Ukoliko idete u vodu, morate ćešće nanositi kremu. Zaštitni faktor “vodootpornih” krema za sunčanje se održava 40 minuta nakon kupanja; a kod „vrlo vodootporne“ kreme za sunčanje zaštitni factor se održava nakon 80 minuta, u skladu sa University of California u San Franciscu.

Postoje vodootporne kreme za sunčanje, ali je nemoguće da bude vodootporna cijeli dan jer će unatoč svemu krema za sunčanje postupno nestajati s kože. Da je krema vodootporna u biti samo znači da je potrebno puno vode da bi se ona isprala-stoga je odlična za plivanje. Provjerite i koje lijekove uzimate jer postoji mogućnost da je zbog njih vaša koža osjetljivija na sunce. To mogu biti određeni lijekovi za krvni tlak, neki antibiotici protiv akni, stoga provjerite sa svojim liječnikom da li i vaši lijekovi ulaze u tu skupinu.

Nanosim kremu na lice, ruke, noge, leđa i vrat pa su sva područja pokrivena

To nije dovoljno-kremu je potrebno nanijeti i na uši i stražnji dio vrata. Nošenje šešira ili kape bi bilo dobro rješenje za zaštitu cijele glave, dok je usne preporučljivo namazati balzamom sa zaštitnim faktorom 30.

Losioni, sprejevi i stickovi za sunčanje različito djeluju

Ne postoje razlike u pakiranju krema za sunčanje-izbor ovisi o navikama i željama potrošača.

Muškarci preferiraju sprejeve na bazi alkohola jer ne vole masne proizvode dok žene više vole i koriste losione i kremastije proizvode.
Bez obzira koju vrstu kreme za sunčanje izaberete, nanesite ju na suhu kožu 15-30 minuta prije izlaska. 

Može se koristiti prošlogodišnja krema za sunčanje.

Obavezno provjerite rok trajanja na kremi za sunčanje. Neke kreme za sunčanje, posebno one koje sadrže UVA zaštitu nemaju dug rok trajanja. A ako kremu pravilno nanosite, ionako vam neće ostati dovoljno kreme za iduće ljeto.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *