hajdučka trava

Hajdučka trava – Majka svih lekovitih biljaka omiljena u narodu

6 minutes, 28 seconds Read

Prema grčkoj mitologiji, kada bi se moćni ratnik Ahil povredio u borbi kako bi brže izlečio rane koristio je biljku hajdučku travu. Hajdučku tarvu su koristili takođe i Ahilovi vojnici.  A da ostane zaštićen od strela koristio je  tinkturu od hajdučke trave kojom bi prekrio čitavo telo. Biljka hajdučka trava je još poznata i pod nazivima stolarski korov, viteško stablo, starinska trava, papar i krvavica.

Kada je rec o lekovitim biljkama hajdučka trava se pokazala kao najbolji lek za zaustavljanje rana koje krvare.

Šta je hajdučka trava?

hajdučka trava i ulje

Hajdučka trava je višegodišnja biljka iz porodice Asteraceae( Compositae) familije.  Hajdučka trava je bliska rođaka kamilice i hrizanteme. Njeno naučno ime Achillea millefolium nastalo je po imenu grčkog heroja koji je voleo da je koristi. Millefolium u prevodu znači hiljadu listova, što se odnosi na veoma male listove nalik na perje.

Hajdučka trava pored svojih karakterističnih oštrih listova ima Iikarakterističan cvet. Cvetovi hajdučke trave su veoma sitni i rastu u ravnim kompozitnim klasterima na vrhu stabljike. Hajdučka trava cveta od juna do oktobra i cvetovi su beli, lila ili boje ruže.

Poreklo hajdučke trave je iz Evrope ali ova biljka stigla i do Severne Amerike. Hajdučka trava sre može pronaći svuda u divljini, na poljima i livadama vrtovima a često i uz put.

Prednosti hajdučke trave:

Pored zaustavljanja krvarenja rana hajdučka trava ima mnoge medicinske pogodnosti poznate kroz davnu istoriju. Indijanska plemena kao što su Cherokee, Iroquois, Gosiute i Mohegan koristili su hjadučku travu za poboljšavanje varenja. Druga plemena koristili su da  bi ublažili prehladu i groznicu.

Stabljike hajdučke trave se koriste tako što se napravi od njih pulpa koja se nanosi na otečene delove tela, uganuća i modrice. Svi delovi ove billjke su lekoviti I imaju medicinsku primenu, a mogu se koristiti interno ili eksterno.

Neki  od mnogih primera medicinskih primena hajdučke trave

Pomaže u borbi organizma protiv virusa i bakterija. Pijenje čaja od hajdučke trave, lipe, mente I djumbira aktivira znojenje putem kojeg se leči gripa i izbacuju virusi iz tela.

Stimuliše probavu i detoksikaciju. Gorke komponente i masne kiseline podstiču pravilno izlučivanje žuči iz žučne kese koje zatim poboljšavaju varenje i sprečavaju stvaranje žučnih kamenaca.

Pomaže ublažavanju grčeva i menstrualnih bolova. Hajdučka trava može da pomogne u regulisanju menstrualnog ciklusa.

Hajdučka trava efikasno pomaže kod tretiranja kožnih oboljenja, kao npr kod ekcema. Zaustavlja krvarenje rana a koristi se kao prva pomoć kod čireva.

Nanošenjem osušenih ili praškastih delova biljke u nozdrve pomaže da se zaustavi krvarenje iz nosa.

Hajdučka trava ima anti-inflamatorna svojstva koja ublažavaju bol kod artritisa i reumatizma.

Pijenje čaja ili tinkture od hajdučke trave  pomaže u otklanjanju hemoroida.

Hajdučka trava je svestrano lekovita biljka zato što tonira krvne sudove, naročito manje vene. Snižava krvni pritisak i dilataciju vena.

Hajdučka trava ima blagotvoran efekat na čitavo telo putem krvnog sistema, a posebno na stanja povezana sa hipertenzijom uključujući I koronarnu trombozu.

Ipak, pre svake upotrebe savetuje se konsultacija sa lekarom.

Ostale upotrebe hajdučke trave u kulinarstvu i kozmetici

Primena hajdučke trave u kozmetici . Vrlo efikasno sredstvo kod stimulisanja rasta kose može se postići ubacivanjem hajdučke trave u sredstva za negu kose. Prekomerno gubljenje kose se sanira utrljavanjem svežeg soka hajdučke trave u vlasište. U studiji iz 2011.god. koja je objavljena u Journal of Cosmetic Science navodi se da ekstrakt hajdučke trave znatno pomaže kod pojave bora i proširenih pora na licu.

U kulinarstvu spoljni I nežni listovi se mogu dodavati supama, salatama i jelima od jaja. U pojedinim delovima maslac školjke se sušio na stabljikama hajdučke trave, jer se verovalo da daje posebno prijatan ukus školjkama.

Pre korišćenja hajdučke trave u receptima pročitajte ove savete

Hajdučka trava je mekana biljka a šef kuhinje u Minesoti Alan Bergo daje jednostavne napomene kako koristiti hajdučku travu u kuvanju.

Mešanje hajdučke trave sa drugim mekim bljem kao što je peršun će razrediti njegov jak ukus.

Ova biljka se nikad ne dodaje jelima tokom kuvanja na visokim temperaturama jer ne samo da će izgubti nežan ukus nego će hrani dati gorčinu.

Najbolje je dodati hajdučku travu na kraju procesa kuvanja , pustiti da se zagreje samo nekoliko trenutaka.

Hajdučka trava je odlična u pripremanju preliva u kulinarstvu.

Ova biljka je prirodno slataka, i odlično se uklapa u deserte  i dopunjuje ukuse voća kao što su šljive, nektarinei breskve.

Nemojte dodavati hajdučku travu domaćem bujonu zato što će supu učiniti izuzetno gorkom.

Jedan od omiljenih načina u uživanju u hajdučkoj travi je čaj. Čaj od hajdučke trave se koristi u ublažavanju simptoma kod različitih bolesti, a najpoznatiji je po skidanju visoke telesne temperature.

Evo jednostavnog recepta koji možete isprobati

kako se pravi ulje hajdučke trave

Osvežavajući recept za čaj:

Sastojci

1 kafena kašičica osušene biljke ili 2 komada svežeg velikog lišća hajduke trve

1 šolja ključale vode

Komad limuna

Med

Procedura:

Lišće hajdučke trave staviti u šolju ključale vode i ostaviti da odstoji  10 minuta

Procediti lišće i dodati limun i med po izboru i ukusu.

Kako kultivisati hajdučku travu kod kuće

Biljka hajdučka trava je vema jednostavna za održavanje. Farmer Almanac daje neke jednostavne savete za uzgajanje hajdučke trave kod kuće.

Najbolje uspeva u vrućim i suvim uslovima i ne podnosi mokro zemljište.

Najbolje je saditi u proleće duboko na 12 do 15 inča. A ako se koriste vrhovi odrezaka za biljke može se posaditi i početkom leta.  Pri sađenju ostavite razmak izmedju 1 I 2 metra izmedju svake biljke, jer se brzo širi i moze biti invazivna. Stabljike hajdučke trave mgu narasti izmedju 2 I 4 metra. Redovno navodnjavanje tokom leta je vrlo bitno.

Još jedan način prednost ove biljke , upotreba ulja od hajdučke trave

Najpopularniji vid upotrebe hajdučke trave je ulje. Ulje se ekstarahuje iz sušene biljke destilacijom pare. Ovo eterično ulje ima slatko, zeljasti i prodorni miris i živopisnu plavu boju. Ova boja je uglavnom posledica hemikalije koja se oslobadja iz postrojenja tokom procesa zagrevanja.

Ulje hajdučke trave je poznato po svojim isceljujućijim efektima, naročito kod poremećja cirkulacije, stanja kože i probavnih tegoba. Uglavnom se koristi u terapiji vodenom paraom ili se dodaje u ulje za masažu. Iako tačan razlog nije utvrđen bilo je izveštaja o alergijskim reakcijama i fotosenzibilizaciji među osetljivim pojedincima.da biste bili sigurni nemojte ga koristiti duži vremenski period ili uradite test pre nanošenja ovog ulja.

Neželjeni efekti upotrebe hajdučke trave

Pored svojih lekovitih svojstava I medicinskih prednosti upotreba hajdučke trave može izazvazi i neke neželjene nuspojave. Ako imate registrovane alergije na biljke iz porodice srodne hajdučkoj travi kao što su hrizanteme , ambrozija , kamilica itd. Nemojte koristiti ili aplicirati zato što su velike verovatnoće da možete imati alergijske reakcije.

Hajdučka trava može učiniti vašu kožu osetljivijom na sunčevu svetlost. Budite oprezni kada je koristite u obliku biljnog i esencijalnog ulja. Trudnice i dojilje treba da izbegavaju upotrebu hajdučke trave jer može doći do spontanog pobačaja ili imati nepoznate efekte na nerođeno dete.

hajdučka trava tinktura

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *