dim

DIM – Super suplement za hormonski balans

7 minutes, 12 seconds Read

Šta je DIM?

DIM (diindolilmetan), organsko jedinjenje koje se nalazi u povrću kao što je brokoli, kupus, karfiol i prokelj. Istraživanja su pokazala da ima sposobnost smanjenja rizika od pojave određenih vrsta karcinoma, posebno onih koji utiču na prekomerne nivoe estrogena, kao što su dojke, materica i prostata. DIM takođe može stimulisati raspad masti i podstaći povećanje mišićne mase. Na osnovu iskustva korisnika, DIM efikasno menja metabolizam estrogena – sprečavajući pojavu neugodnih simptoma PMS-a, perimenopauze i problema sa prostatom. Dakle, korišćenje DIM-a za hormonsku ravnotežu može biti vrlo efikasno.

Dr. Skot Rolins, doktor medicine, osnivač i direktor Centra za integrativnu medicinu zapadnog Kolorada daje vrlo dobar i sveobuhvatan prikaz efekata DIM-a i navodi kako najbolje iskoristiti ovaj dodatak kako bi se što više iskoristile njegove neverovatne prednosti:

„Smanjite rizik od raka, smanjite telesnu težinu i izgradite mišiće – sve izuzetne prednosti jednostavnog dodatka za hranu pod nazivom DIM. Za muškarce ili žene, DIM je nešto što treba uzeti u obzir kao deo ukupnog programa suplemenata.

DIM, ili diindolilmetan, je organsko jedinjenje koje se nalazi u povrću kao što je prokelj, kupus, brokoli i karfiol. Istraživanja su pokazala da DIM smanjuje rizik od određenih vrsta karcinoma, naročito onih koji uzrokuju nenormalno visok nivo estrogena, kao što su rak dojke, materice i rak prostate. DIM takođe može podstaći razgradnju masti uz podsticanje razvoja mišića.

DIM za hormonski balans i prekomerno stvaranje estrogena

povrće dim

Hormon estrogen je prirodno prisutan kod muškaraca i žena i on nudi mnogobrojne koristi kao što su očuvanje zdravlja arterija i funkcije mozga dok se istovremeno bori protiv oksidativnih oštećenja slobodnih radikala. Veći nivoi estrogena koji se nalaze kod žena odgovorni su za oblik ženskog tela kada je reč o razvoju dojki i kukova. Međutim, mnoge žene imaju veće količine estrogena, što znači da imaju previše ovog hormona akumuliranog u organizmu kako bi komplementarni progesteron bio u ravnoteži.

Prirodna dominacija estrogena se javlja kod žena u blizini menopauze, počevši čak i deset godina pre menopauze, kada često ne proizvode toliko progesterona za balansiranje estrogena. Simptomi poput bolova u grudima, zadržavanja vode, obilni i bolni menstrualni ciklusi ili nadražujuće anksiozno raspoloženje su tipični simptomi koji mogu biti uznemirujući. Preterana stimulacija dojki od strane estrogena i tkiva materice može dovesti do pojave cisti u dojkama ili adenoma i rasta materice – a neprijatni i potencijalno opasni lekarski nalazi često su praćeni zabrinjavajućim mamografijama i histerektomijama.

Neke žene imaju dominaciju estrogena tokom čitavog života iz različitih razloga, kao što su nizak nivo hormona tiroidne žlezde, visok nivo kortizola, izloženost hemikalijama koje su poput estrogena, ili poremećeni načini detoksifikacije estrogena.

Muškarci često pate od visokog nivoa estrogena. Sa normalnim starenjem nivo testosterona pada kako se konverzija u estrogen povećava, što dovodi do pada odnosa testosterona u odnosu na estrogen. Viši nivoi estrogena kod muškaraca dovode do povećanja telesne težine, gubitka mišićne mase, feminizacije tela, daljeg smanjenja nivoa testosterona koji već pada, i povećavanja rizika od bolesti kao što su bolesti srca i rak prostate. Enzim koji normalno pretvara testosteron u estrogen je najprisutniji u masti, tako da muškarci dobijaju na težinu prilikom pada testosterona a tada estrogen još više raste.

Kako funkcioniše DIM?

Postoje dva glavna puta u jetri da bi se estrogen uglavnom metabolizovao i izlučio. Jedan put vodi do veoma dobrih metabolita koji se nazivaju 2-hidroksi estrogeni. Drugi put vodi do loših metabolita nazvanih 4 ili 16-hidroksi estrogeni. DIM stimuliše povoljan 2-hidroksi put do metabolizma estrogena i na taj način DIM radi na poboljšanju opšteg zdravlja. DIM nije hormon, niti je zamena za hormon. To je organsko jedinjenje koje poboljšava naš hormonski balans. Poboljšanjem metabolizma prirodnog estrogena, DIM će pomoći u smanjenju visokog nivoa estrogena u organizmu.

Na ovaj način se može pomoći u regulisanju dominantnih estrogenskih stanja i obnavljanju zdravog odnosa estrogena/testosterona kod muškaraca i žena. Povoljni 2-hidroksi metaboliti promovisani od strane DIM-a su snažni antioksidanti i pomažu u sprečavanju razgradnje mišića posle vežbanja, što potvrđuju ženski sportisti koji imaju manji gubitak mišićnog tkiva nakon intenzivnog vežbanja u odnosu na muškarce. Smanjivanjem dominancije estrogena i smanjenjem akumulacije 4/16-hidroksi metabolita koji potpomažu rak, DIM može pomoći u smanjenju rizika od pojave raka. 2-hidroksi metaboliti pomažu u povećanju nivoa aktivnog testosterona kod muškaraca i žena zamenom inaktivnog testosterona vezanog za proteine u aktivni „slobodni“ deo.

Ovo dovodi do značajnih poboljšanja u sposobnosti izgradnje mišića i uživanja u koristima testosterona uključujući bolje raspoloženje, povećanu izdržljivost, seksualni nagon i erektilnu funkciju. Akumulacija masti oko stomaka, kukova i zadnjica delimično je posledica viška nivoa estrogena u kombinaciji sa padom nivoa testosterona. DIM će pomoći smanjenju viška estrogena i podstaći 2-hidroksi metabolite koji sagorevaju masti. Ovo vam može pomoći da postignete zgodnije telo sa manjom telesnom masnoćom.

Kako unositi DIM

Kako dopuniti DIM i kolika je doza? Pre svega, samo DIM u okviru mikro-kapsula se dobro apsorbuje. Za žene, 100 – 200 mg dnevna doza je uobičajena, a nakon menopauze, bez obzira da li se uzima hormonska terapija ili ne, 50 – 100 mg dnevna doza će poboljšati metabolizam estrogena. Za muškarce, doze od 200 – 400 mg dnevno su dovoljne tokom intenzivnog treninga ili tokom procesa smanjenja telesne mase. Za opšte, zdravo starenje dovoljna je doza od 100 – 200 mg dnevno. Doze i do hiljadu puta više su se pokazale bezbednim u okviru istraživanja na životinjama i nikada nisu zabeležene nikakve komplikacije sa upotrebom DIM-a kod ljudi.

Kako znate da li DIM ima efekta?

Pored poboljšane kliničke slike, možemo izmeriti dobre i loše estrogenske metabolite jednostavnim testom krvi. Rutinski se posmatra povećanje dobrih 2-hidroksi metabolita uz upotrebu DIM-a. Kao dodatak, korekcija niskog nivoa tiroidne žlezde takođe poboljšava metabolizam estrogena. DIM se preporučuje umesto jedinjenja poznatog kao I3C ili indol-3-karbinol koji je njegova preteča. Dva I3C molekula kombinuju se u telu kako bi napravili DIM. Ali I3C je varijabilan u svojoj apsorpciji, reaguje sa drugim suplementima kao što je vitamin C i može se pretvoriti u nezdravo jedinjenje.

Gotovo je 10 puta veći iznos I3C koji je potrebno uneti za dobijanje nivoa uporedivih sa direktnim uzimanjem DIM-a. Veliki broj žena je počeo sa unošenjem DIM-a nakon završene 40. godine kada postoje znaci padanja nivoa progesterona u ranoj perimenopauzi. Mnogima to samo može pomoći estrogenskoj dominaciji, dok povećava nizak nivo testosterona. Ponekad dodajemo progesteron kako bismo dodatno izbalansirali estrogen. Takođe, rutinski dodajemo nadbubrežni hormon poznat kao DHEA tokom ovog vremena koji pomaže u smanjenju težine, povećanju snage, seksualnog nagona i još mnogo toga.

Kombinovanje dim sa drugim preparatima

Strateški se DIM kombinuje sa drugim dodacima koji pomažu u održavanju sportske kondicije ili u sklopu sveobuhvatne zdrave detoksikacije. U toku gubitka težine ili sportskog treninga moguće je dodati kreatin i dijetu sa visokim nivoom proteina, u kombinaciji sa ciljanim treningom i pićima za oporavak koji maksimiziraju stvaranje insulina i izgradnju mišića. Među omiljenima je DIM dodatak koji sadrži i kurkumin, zeleni čaj i wasabi za širok detoksikacijski efekat.

DIM se može koristiti u bilo koje doba kao deo programa za smanjenje telesne težine ili snage. DIM promoviše zdrav hormonski balans koji može da vam pomogne da postignete maksimalnu efikasnost vežbanja i zdravo starenje. Hormonska ravnoteža može vam pomoći da ostanete zdravi, da usporite starenje i maksimalno iskoristite prednosti vežbanja ili ubrzate gubitak telesne mase.

Prema tome, dodavanjem ovog dodatka svom trenutnom režimu ne možete napraviti grešku, naročito ako imate tendenciju dominacije estrogena, što se većini dešava približavanjem menopauze. Što se tiče specifičnog DIM dodatka koji se može uzimati, jedan od onih koji se preporučuju je Douglas Laboratories DIM Enhanced. Možete pogledati DOUGLAS LABS DIM specifikacije. Sadrži 125 mg DIM po kapsuli zajedno sa mnoštvom drugih sastojaka koji podržavaju metabolizam dojke i metabolizam hormona, uključujući i kurkumin. DIM možete kupiti kod svog online distributera.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *