Apsces prirodno lečenje

Apsces i njegovo lečenje – ishrana, aromaterapija, lekovito bilje

3 minutes, 55 seconds Read

Apsces, šta on predstavlja

Apsces je gnojno zapaljenje tkiva sa formiranjem gnojne šupljine. Može se javiti u mišićima, kostima, potkožnom tkivu, u organima i između njih. Apscesi se mogu razviti sami ili kao komplikacija drugih bolesti (trauma, upala pluća, angina).

Ako se akumulira velika količina gnoja, apsces može puknuti, što će dovesti do izlaska gnoja. To izaziva upalni proces, koji može prouzrokovati sepsu krvnog suda i druge, ne manje opasne posledice.

Zbog toga je neophodno znati kako liječiti apsces u ranoj fazi.

Akumulacija gnoja u tkivnoj vrećici, se javlja kao rezultat raspadnutih bakterija koje telo uništava.

Gnoj formiraju bele krvne ćelije koje se bore protiv infekcije.

Apsces: uzroci i faktori razvoja

Kao i svaka druga gnojna bolest, i apsces se razvija usled kršenja integriteta kože i prodora patogenih gnojnih bakterija u telo. U reprodukciji bakterija na koži se pojavljuje gnoj i nastaju kvrge koje se pune gnojem. Treba napomenuti da su neke bakterije sposobne da izazovu apscese deo normalne mikroflore našeg organizma. Međutim, pod određenim uslovima, ove bakterije počinju da se nekontrolisano umnožavaju stvaranjem gnojnih masa. Veliki broj ovih mikroorganizama naseljava sluznicu usta, nosnu šupljinu, genitalije, sluzokože oka, tankog i debelog creva.

Treba napomenuti da je prilično teško otkriti patogen apscesa, a efikasnost lečenja zavisi od tačne identifikacije mikroorganizma. Postoji veliki broj patogenih bakterija koje mogu izazvati apscese mekih tkiva.

Najčešći uzroci apscesa su:

Stafilokoki

U većini slučajeva apsces kože uzrokuju stafilokoki. Prema nedavnim medicinskim studijama, stafilokok se nalazi u 28% slučajeva apscesa kože. Oko 47% slučajeva apscesa koji razvija se u gornjoj polovini tela (apscesi vrata, lica, grudnog koša i pazuha), je uzrok stafilokoki.

E. coli

Jedan od najčešćih mikroorganizama koji naseljavaju debelo crevo i izlučuje se mikroskopskim pregledom izmeta. Ovaj mikroorganizam je često uzrok razvoja apscesa u donjoj polovini tela.

Vrste apscesa

Apsces – ograničeno gnojno zapaljenje masnog tkiva, nakupljanje gnoja u šupljini.

Apsces u Douglasovom prostoru Douglasov prostor ograničen je karličnim peritoneumom, smeštenim kod muškaraca između rektuma i bešike, kod žena – između zida materice i rektuma. Apscesi u njemu najčešće se javljaju zbog odliva gnojno-inflamatornog eksudata sa difuznim peritonitisom različite etiologije, sa karličnom lokacijom dodatka.

Subphrenic apscesa – akumulacija gnoja ispod dijafragme. Najčešće se formira na desnoj strani sa peritonitisom pod uticajem usisnog efekta koji se javlja između kupole jetre i dijafragme.

Plućni apces

Apces mozga

Lekovi

Neki lekovi mogu na koži izazvati sterilne apscese koji izgledaju poput celulita.

U nekim slučajevima neke bolesti (npr. Faringitis, parafiproktitis, urastanje noktiju, Crohnova bolest, osteomielitis, itd.) mogu biti zakomplikovane pojavom apscesa.

Simptomi i dijagnoza apscesa

Za površne apscese tipične su manifestacije akutne upale: crvenilo kože, lokalni bol, lokalna groznica, otok, disfunkcija organa. Opšti simptomi apscesa su tipični za zapaljenske procese na bilo kom mestu se oni nalazili: glavobolja, malaksalost, groznica, gubitak apetita, slabost.

Lečenje apscesa biljem

Dekocija ehinaceje pomaže telu protiv bakterijskih infekcija: dve kašičice korena sipaju se u čašu vode, nakon ključanja kuva se 10 minuta. Pije se 3 puta dnevno.

Prehrana

Česta pojava čireva sa apscesima može da bude uzrokovana zbog lenjog stomaka i neblagovremeng pražnjenja. Saveti u nastavku pomažu u izbacivanju toksina i poboljšanju varenja:

• Ograničite upotrebu masne hrane, uključujući meso, jaja i mlečne proizvode.

• Ograničite upotrebu slatkiša i ugljenih hidrata (belo brašno i šećer).

• Povećajte upotrebu svežeg voća i povrća.

Preporučuje se uzimanje:

• Cink: 45 mg. svakodnevno.

• Vitamin A: 50.000 iU dnevno tokom dve nedelje.

Aromaterapija za apscese

Ulje čajevca deluje antiseptično. Pripremite rastvor od 2 kapi u šolji čaja i mažite apsces sa ovim rastvorom nekoliko puta dnevno.

Homeopatija za apsces

Kada je apsces vrlo zreo i izaziva ubodne bolove: sumpor (Hepar sulfphuris).

Na samom početku, kada apsces pulsira i postaje crven i upaljen: Belladonna.

Uzmite 1 tabletu na sat do 4 doze i ponovite ako je potrebno

Kineski lek za apsces

Smatra se da su apscesi uzrokovani viškom telesne toplote. Preporučuju se biljke koje snižavaju temperaturu: kineski zlatni konac, Apscesili divlje hrizanteme i ljubičice. Pripremaju se kao čaj.

Hidroterapija za apscese

Pripremite vrući oblog potapanjem čistog sirovog pamuka u vruću vodu. Držite ga na apscesu kako biste uklonili gnoj.

Tradicionalna medicina za apseces

Vaš lekar može ukloniti gnoj iz apscesa. prporučiti antibiotik kako bi se sprečila moguća infekcija.

Preparati koji pomažu kod apsces

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *