8 domaćih lekova za lečenje hemoroida

unutrašnji i spoljašnji hemoroidiHemoroidi koji se ponekad nazivaju i gomile su natečene vene u anusu i rektumu. Uobičajeni simptomi mogu uključivati bol, svrab i rektalno krvarenje. Mogu se razviti unutar ili izvan anusa i rektuma, zvani unutrašnji i spoljašnji hemoroidi.

Hemoroidi su izuzetno čest problem. Iz pouzdanih izvora procenjuje se da će ih 75% Amerikanaca doživeti u nekoj životnj dobi. Iako se obično za nekoliko nedelja povlače sami, mogu izazvati blagu kao i veoma ozbiljnu nelagodu. Kućni lekovi mogu ih učiniti podnošljivijim.

Veštičiji lešnik

Veštičiji lešnik može smanjiti svrab i bol, dva glavna simptoma hemoroida. To je prirodno protivupalno sredstvo tako da može umanjiti i oticanje. Veštičiji lešnik se može kupiti u tečnom obliku i primeniti direktno na hemoroide. Takođe se može naći u proizvodima kao što su maramice i sapuni protiv svrabeža.

Aloe vera za hemoroide

Aloe vera za hemoroide

Aloe vera gel je u istoriji korišćen za lečenje hemoroida i različitih stanja kože. Smatra se da ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju iritacije.

Iako nema dovoljno kliničkih dokaza o efikasnosti gela aloe vere na hemoroide, Nacionalni centar za besplatni i integrisani zdravstveni izvor smatra da je verovatno vrlo bezbedan za lokalnu upotrebu. Gel se može naći kao sastojak u drugim proizvodima, ali za hemoroide treba koristiti samo čisti aloe vera gel. Čisti gel aloe vere se može upotrebljavati direktno iz lišća biljke aloe.

Neki ljudi su alergični na aloe veru naročito oni koji su alergični na beli luk ili luk. Proverite alergijsku reakciju tako što ćete manju količinu gela aloe vere staviti na podlakticu. Ako se posle 24 do 48 sati ne pojavi nikakva reakcija, upotreba bi trebala biti sigurna.

Topla kupka sa gorkom solju

Tople kupke mogu pomoći u ublažavanju iritacije hemoroida. Možete koristiti sedeću kupku, malu plastičnu kadu koja se postavlja preko toaletnog sedišta, ili potopiti čitavo telo u veliku kadu.

Prema Harvard Health, toplo kupanje od 20 minuta je najefikasnije. Dodavanje gorke soli kupka pruža dodatno olakšanje smanjujući bol.

Masti bez recepta

Masti i kreme bez recepta mogu se naći u gotovo svim apotekama i mogu vam pružiti trenutno olakšanje. Neke čak smanjuju oticanje i mogu vam pomoći da se hemoroidi brže zacele. Ako koristite kremu sa hidrokortizonom nemojte je koristiti više od jedne nedelje.

Umirujuće maramice

Upotreba toaletnog papira nakon vršenja nužde može pogoršati postojeće hemoroide. Maramice mogu da vam pomognu u održavanju čistoće bez daljnih iritacija. Za dodatno pojačanje možete pronaći maramice sa iritirajućim antihemoroidnim sastojcima poput veštičijeg lešnika ili aloe vere. Proverite da maramice koje odaberete nemaju u sebi alkohol parfem ili druge nadražujuće supstance. Ove supstance mogu pogoršati simptome umesto da ih ublaže.

Hladne komprese

Nanesite pakovanje leda ili hladne komprese na anus kako biste ublažili oticanje tokom 15 minuta. Za velike bolne hemoroide ovo može biti izuzetno efikasan tretman. Uvek umotajte led u krpu ili papirni peškir i nikad ne nanosite nešto smrznuto direktno na kožu.

Omekšivači stolice

Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti, omekšivači stolice ili dodaci vlaknima, poput psilijuma mogu smanjiti zatvor, učiniti stolicu mekšom i olakšati brze, bezbolne pokrete creva. Mnogi od ovih omekšivača stolice dolaze u oblicima poput praha, kapsula i tečnosti koje unosite oralno jednom do tri puta dnevno.

Labava, pamučna odeća

Zamena uske odeće izrađene od poliestera ultra pamučnim vešom( posebno pamučno rublje) Može pomoći u održavanju analnog područja čistim i suvim. Ovo potencijalno može smanjiti simptome. Izbegavajte upotrebu mirisnih deterdženata ili omekšivače tkanina, jer oni mogu izazvati iritacije.

Prevencija hemoroida

Promene u načinu života i ishrane su najbolji načini za sprečavanje hemoroida. Fizička aktivnost i zdrava ishrana pomažu kod prevencije hemoroida. Jedite što više namirnica koje sadrže vlakna (naročito iz biljaka) I pijte dovoljno tečnosti da bi se probavni proces pravilno kretao i da bi se sprečio zatvor. Redovno vežbanje i izbegavanje sedenja tokom dužeg perioda takođe mogu pomoći u sprečavanju hemoroida.

Najefikasniji način izbegavanja opstipacije je da odete u kupatilo čim osetite prvi poriv. Odlaganje pražnjenja creva omogućava crevu da ponovo apsorbuje vodu iz stolice. To pojačava zatvor.

Kada posetiti svog lekara?

ČAJ ZA HEMOROIDE, INTERNO

Čaj za hemoroide Vas olakšava svih simptoma u veoma brzom roku, smanjuje upalu hemoroida i njihovu veličinu, sprečava krvarenje, svrab, neprijatno peckanje.

Hemoroide je uglavnm lako lečiti i sami se uklanjaju. U veoma retkim slučajevima hemoroidi mogu da izazovu komplikacije. Hronični gubitak krvi iz hemoroida može izazvati anemiju tj. manjak crvenih krvnih zrnaca. Unutrašnji hemoroidi takođe mogu prekinuti dotok krvi što može prouzrokovati ekstremne bolove. Ako kućni tretmani nisu bili efikasni nakon više od dve nedelje idite na pregled kod svog doktora. Vaš lekar iz primarne nege može da da dijagnozu i da leči hemoroide. Mogu se koristiti lekovite kreme, masti i supozitorije.

Ako ovi tretmani ne deluju moguće je operacijom ukloniti hemoroide. Obavezan odlazak kod lekara je ako primetite rektalno krvarenje prvi put kao i ako se krvarenje povećava.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *